> Начало > Новини > ПЕТИЯТ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ГАЙДАТА „АПОСТОЛ КИСЬОВ“ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 29 И 30 ЮНИ Т.Г. В СЕЛО СТОЙКИТЕ

ПЕТИЯТ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ГАЙДАТА „АПОСТОЛ КИСЬОВ“ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 29 И 30 ЮНИ Т.Г. В СЕЛО СТОЙКИТЕ

19.06.2024

Петото издание на Националния събор на гайдата „АПОСТОЛ КИСЬОВ“ – с. Стойките, ще се проведе на 29 и 30 юни т. г. Акцент в проявата е 100-годишнината от рождението на фолклориста Апостол Кисьов. Националният събор на гайдата „Апостол Кисьов“ е утвърдено културно събитие, което представя гайдарското изкуство в неговото инструментално и жанрово разнообразие. Провежда се ежегодно под патронажа на Министерството на културата със съдействието на Община Смолян. Организатор е Народно читалище „Пробуда-1903“ – с. Стойките, с председател Мария Кисьова. Организационният комитет е под почетното председателство на Цветелина Бориславова, собственик на дружество “Пампорово“ АД. Събитието е подкрепено от ГПК „Борика“ – с. Стойките.
Съборът носи името на Апостол Кисьов, роден в Стойките. Упоритата му работа за съхраняване и популяризиране на родопския фолклор е апостолска. На него се дължи възраждането на гайдарската традиция в Родопите. С много труд и творческото себеотдаване той създава десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организира оркестър „Сто каба гайди“ с първа концертна изява през 1961 г. на събора „Рожен“. През 1972 г., пак на същото място, дирижира оркестър от 300 каба гайди – деца и възрастни, и многохиляден народен хор. Събитието е уникално, оценено като „чудо“ от журналисти и специалисти-фолклористи. Апостол Кисьов съумява първи да превърне родопската каба гайда от солов инструмент в ансамблов. И ако днес тя се радва на широка популярност, това се дължи на самоотверженото му дело.
Националният събор на гайдата „Апостол Кисьов“ цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители. Събитието няма конкурсен характер. Очаква се срещата на изпълнители и публика да създаде празник, а професионалното общуване между инструменталистите да укрепи връзките им и да провокира нови идеи.
За участие в националния събор са поканени изпълнители на двата вида български гайди – каба, джура. На сцена ще се чуят индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти – българи и чужденци. Рамката на изпълненията е широка: автентичен фолклор, обработен фолклор и различен тип музициране, което извлича нови стойности от богатството на българския фолклор.
С всяко следващо издание на Събора нараства броят на участниците-гайдари и гости. Стотици инструменталисти са подали заявка за участие в Петия национален събор на гайдата. Сред тях са оркестрите „101 каба гайди“ и Детски гайдарски състав „Апостол Кисьов“ от Смолян, Сборен гайдарски състав „Дельо хайдутин“ от Златоград, Мадан, Рудозем, Гайдарски състав „Еподай“ - Пловдив, гайдарски състави от читалищата в Девин, Чепеларе, Солища, „Николай Хайтов“ - София, „Страхил войвода“ - с. Варвара, Гайдарски оркестър от НУФИ „Филип Кутев“- гр. Котел, гайдарски оркестър от НЧ „Христо Ботев“- гр. Калофер, НЧ „Челопеч“- гр, Копривщица, „Дунавски гайди“- гр. Русе, дует „Равногор“от Стокхолм - Швеция и още много камерни и индивидуални изпълнители.

Богатата програма на Събора предвижда следните събития:

29.06.2024 г. (събота), с. Стойките


11:30 часа Паметник на Апостол Кисьов


Поднасяне на венци и цветя


Гайдарско дефиле до местността Потока


12:00 часа Сцена в местността Потока


Откриване на Събора


Участват: Ансамбъл „Борика“ при НЧ “Пробуда-1903“, с. Стойките
и Сборен гайдарски състав

12:30 часа Изяви на участниците в Събора


Школа за гайдаджии-мераклии


19:00 часа Концерт „20 години „101 каба гайди“


Ръководители: Костадин Илчев и Никола Марковски

20: 00 часа Удостояване посмъртно на Апостол Кисьов със званието
„Почетен гражданин на гр. Смолян“


Премиера на документален филм „ 100 години от рождението на Апостол Кисьов – Апостолът на Родопа планина

30.06.2024 г. (неделя), с. Стойките


10: 00 часа Местността Потока


Изяви на участниците в събора


Школа за гайдаджии-мераклии
Гайдарска закачка на тема „ Българска сватба“


Закриване на събора


Участва сборен гайдарски състав

Организационният комитет е подготвил грамоти и дипломи за всеки участник на
сцената и за всеки гайдаджия-мераклия, който ще се обучава в школите.
Не са предвидени такси за участие, а школата за гайдари е безплатна.
За гостите на празника с. Стойките предлага уникалната си природа и места за отдих в тихите семейни хотели и къщи за гости. Осигурено е безплатно ползване на терен за палатков лагер.
Три пътя водят до селото: Пловдив-Асеновград-Пампорово-Стойките; Пловдив-
Кричим-Девин-Стойките и Смолян-м. Превала-Стойките.
Организационният комитет има амбицията Национален събор на гайдата „Апостол
Кисьов“ да прерасне в международен.

 

Пресцентър на Община Смолян