> Начало > Новини > В СМОЛЯН ТЪРЖЕСТВЕНО БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН 24 МАЙ

В СМОЛЯН ТЪРЖЕСТВЕНО БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН 24 МАЙ

24.05.2024

Днес тържествено беше отбелязан в Смолян, 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът започна с химна на братята Кирил и Методий „Върви, народе възродени”.
„Всяка епоха създава почит и възхвала за ония свои дейци, които са я белязали със значими дела. Но в човешката история има дела, които не се побират в границите на една епоха. Такова е делото на нашите просветители – светите братя Кирил и Методий“, каза в словото си пред просветните и културните дейци кметът Николай Мелемов. Той допълни, че през вековете България единствено е просъществувала, защото сме запазили нашата идентичност. А без култура и писменост това бе невъзможно.
„На 24 май цялата българска общественост се прекланя с уважение към всички Вас, които се занимавате с наука, образование и култура, защото това е най-високохуманната дейност. Вие учите и възпитавате нашите деца, а когато една нация има високообразовани и възпитани граждани, това е най-големият капитал, гарантиращ ни достойно място в Европа.
Бъдете здрави и постигайте все по-големи бъдещи успехи, за да могат младите да помнят своя род и език, а българският народ да върви възроден към светли европейски бъднини“, подчерта още в словото си Мелемов.
След това секретарят на Община Смолян Момчил Николов обяви Годишните награди на община Смолян за 2024г. , които кметът връчи на 33-ма изтъкнати дейци в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката.
Градоначалникът награди и 50 ученици за постигнати резултати на национални олимпиади и състезания.
Началникът на РУО Никола Запрянов връчи почетно отличие –грамота „Неофит Рилски“ на МОН на отличени учители.
След церемонията по награждаването концерт изнесоха Тримата български тенори.
В празничната програмата участваха талантливи деца от детски градини и Общинския духов оркестър.

Пресцентър на община Смолян