> Начало > Новини > На 24 февруари т.г. в Музей галерия „Петър Пиронков“ ще бъде представен родопският творец Вълко Гайдаров

На 24 февруари т.г. в Музей галерия „Петър Пиронков“ ще бъде представен родопският творец Вълко Гайдаров

20.02.2024

Музей галерия „Петър Пиронков“ и Община Смолян организират поредната лекция на тема „Родопските художници“. Тази събота тя е посветена на родопския творец – Вълко Гайдаров /1937г. – 2009г/. Лектор ще бъде изкуствоведът Сузана Николова. Събитието ще се състои на 24 февруари /събота/ от 11.00 часа в къщата –музей „Кирил Маджаров“ –кв.Устово, съобщи популярният живописец Петър Пиронков. Входът е свободен. Той припомни, че всяка последна събота от месеца се представят лекции за всички художници от Родопите, които имат роля за развитието на изобразителното изкуство в региона.
Както е известно вече стартира и Детската образователна програма на Музей галерия „Петър Пиронков“. Второто занимание на Ателие работилницата ще се проведе на 24 февруари т.г. от 13 часа в Музея галерия и е на тема: Рисуване върху текстил. Поканени са всички деца и възрастни, които имат желание да усвоят тънкостите на рисуването върху текстил. Заниманията са безплатни. Информация и записване на тел.: 0896 894041, e-mail: [email protected] от 22 февруари т.г.
Припомняме, че Музей галерия „Петър Пиронков“ беше открит официално на 16 септември м.г. Творецът Пиронков дари 40 уникални, монументални платна на Община Смолян. По идея на кмета Николай Мелемов, картините се експонираха в Къщата музей „Кирил Маджаров“, където се помещава галерията. Преди това къщата беше реставрирана от общината като е запазена автентичната родопска архитектура. Петър Пиронков е утвърден художник с ярък експресивен стил, който представя творчеството си в най-авторитетните галерии в Европа. Неговата живопис е мощно въздействаща и монументална.
Раждането на един съвременен музей в сърцето на Родопите прави Смолян още по-привлекателен и артистичен културен център, в който българските традиции са на почит.
В Музея галерия „Петър Пиронков“ се организират лекции, творчески работилници за деца и разнообразни културни събития. Целта му е музеят да се превърне в културно средище, което приобщава децата, смолянчани и гостите на града към света на изкуството.
В културния календар на галерията се представят серия от лекции, посветени на творчеството на родопските художници, които имат роля за изграждане на културната история на региона.

Работното време на музея е всяка събота и неделя от 9.00ч. до 18.00 часа.

Пресцентър на община Смолян