> Начало > Новини > ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИЧИЕТО НА ЛЕВСКИ!

ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИЧИЕТО НА ЛЕВСКИ!

19.02.2024

Смолян се поклони пред Левски, най-свидния син на България, увиснал на бесилото, за да възкръсне и се превърне в мерило за правда и свобода. Тази вечер с Почетен караул и тържествена заря бяха отбелязани 151 години от гибелта на Дякона. Стотици участваха във факелното шествие, което тръгна от читалище „Балкански просветител” в Райково и продължи до паметника на Апостола в двора на ППМГ. В шествието се включиха кметът Николай Мелемов, областният управител Захари Сираков, секретарят на Община Смолян Момчил Николов, началникът на РУО Никола Запрянов, директорът на ОД на МВР Цветан Цанков и др.
Стотици смолянчани, млади хора и ученици бяха дошли, за да почетат делото на великия и безсмъртен българин. Прочувствена програма за живота, подвига и безсмъртието на Апостола бяха подготвили ученици от ППМГ, чийто патрон е Васил Левски. На военния ритуал присъстваха още председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров, депутатът Анджей Джандев, зам.-кметът Милен Журналов, секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков, директорката но ППМГ Мария Илиева и др.
Признателни смолянчани, училища, представители на общински, областни и партийни структури поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата в двора на Райковската гимназия.
Организатори на честванията са община Смолян, 101 –ви Алпийски полк, ППМГ „Васил Левски”, Общински комитет „Васил Левски” и РУО.

Пресцентър на община Смолян