> Начало > Новини > МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ ОГЛАВИ АРХИЕРЕЙСКАТА СВЕТА ЛИТУРГИЯ ЗА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА "СВ.ВМЧК ТЕОДОР СТРАТИЛАТ"

МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ ОГЛАВИ АРХИЕРЕЙСКАТА СВЕТА ЛИТУРГИЯ ЗА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА "СВ.ВМЧК ТЕОДОР СТРАТИЛАТ"

08.02.2024

По случай празника на св. вмчк Теодор Стратилат, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглави днес архиерейска света Литургия в храм "Св. вмчк Теодор Стратилат" в смолянския кв.Райково.
В края на службата, владиката Николай се обърна към всички с боговдъхновено слово, в което разказа за мъдрия и храбър воин великомъченик св. Теодор Стратилат, управител на Ираклия, прославил се с добродетелите си. Той приема мъченическия подвиг пред очите на своите съграждани, за да ги укрепи с примера си в Христовата вяра.
Митрополит Николай припомни, че храмът „Св.вмчк Теодор Стратилат“ в кв.Райково е построен през 1836 г. Той призова за една година църквата да бъде ремонтирана и изцяло обновена, за да не се настани „мерзостта на запустението“. „Храмът е небето на земята. Трябва да ви говори за Райското място. Ако съм жив и здрав догодина отново на храмовия празник искам да извърша обновлението на храма“, каза Владиката пред миряните.
Негово Високопреосвещенство посочи в проповедта си, че живеем във времена на безчовечност и злото се умножава. Затова трябва да пазим Православната си вяра и да се уповаваме на Божията помощ.
Той поздрави и кметът Николай Мелемов със спечеления пореден мандат и му пожела успехи.
На службата присъстваха още областният управител Захари Сираков, председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров, зам.-кметът инж.Мариана Цекова, командирът на 101 Алпийски полк подп.Стефан Димов и др.

Пресцентър на община Смолян