> Начало > Новини > БЧК –Смолян отбеляза тържествено 145 години от създаването на червенокръстката организация

БЧК –Смолян отбеляза тържествено 145 години от създаването на червенокръстката организация

26.10.2023

Областният съвет на БЧК –Смолян отбеляза тържествено 145 години от създаването на червенокръстката организация. Празникът започна с изпълнение на Цигулков ансамбъл „Виолина“ към читалище „Балкански просветител“ с ръководител Юлияна Атанасова. Бяха представени факти за значението, историята и ролята на БЧК. „ Днес със своите 150 хиляди членове и 17 хиляди доброволци, БЧК продължава своята хуманитарна кауза, каза в словото си д-р Мими Кубатева- председател на БЧК-Смолян. Тя посочи, че членовете в областната организация са 4200, доброволците са 470, а младите червенокръстци са 250. Те са в първите редици за помощ на хората, пострадали от различни бедствия не само в страната, а и в чужбина. „Считам, че с дейността ни и нашите безкористни, безвъзмездни действия заслужаваме да имаме празници и да отдаваме заслуженото на всички, които са част от тази армия на доброто“, обобщи д-р Кубатева.
Със златен медал за заслуги „Български Червен кръст”, посмъртно бе наградена Марияна Иванова, дългогодишен член и доброволец на организацията. Пет мандата е била член на Областния съвет и почти два мандата негов председател. Наградата бе връчена от областния управител Захари Сираков на нейната дъщеря.
Званието „Заслужил деятел на БЧК” получи Севда Биринджиева, зам.-председател на Общински съвет на БЧК-Баните. Нейната награда получи д-р Илия Сурчев. С това звание бе удостоена и Минка Кисимова-Мидилева – член на Общото събрание на БЧК-Смолян. Бяха връчени и други отличия на червенокръстката организация от д-р Кубатева и Мария Делева – директор на секретариата на БЧК-Смолян.
На тържеството бяха представени знакови факти от работата на Червенокръстката организация:
Областният секретариат на БЧК е първият в страната, който през 2009 година печели Общинска обществена поръчка за реализиране на услугата „Домашен социален патронаж“.
В Домашния социален патронаж са обслужвани 60 бенефициенти, на които се е доставял топъл обяд, почиствали са се домовете им и са се извършвали други битови услуги – пране, гладене, ремонт на дома и т.н. Сега тези услуги са финансирани от Европейския съюз или са държавно делегирани дейности изпълнявани от Общинските администрации.

Смолянската организация се гордее и с факта, че сред своите доброволци има методист – воден спасител, който е инициатор на много дейности в сферата на Водното спасяване. Огнян Данчев е автор на програмите за превенция сред ученици, които се въвеждат от НС на БЧК във всички областни организации.
На Огнян Данчев се дължи и отъпкания път до получаване на професионални квалификации за учители, които след допълнителна квалификация получават правото да водят обучения на учениците от 1 до 4 клас по темите за водното спасяване.
Смолянската организация е горда и със своята Младежка структура. Тя е може би единствената Областна организация с клубове на БМЧК във всяка община. Това е труд на всички – секретариата, Общинските председатели и най-вече на менторите на тези млади хора, сред които са г-жа Йорданка Кайкова от Рудозем и г-жа Сантева от с.Чепинци.
Смолянската организация повече от 15 години е сред челната тройка в таблицата на БЧК за организации с най-голям обхват на членски състав и този обхват за членски състав е над 4%, което е над изискуемия минимум от 3% за организацията.
БЧК-Смолян се гордее и с идеята психолози да станат част от Доброволните екипи за работа при бедствия и аварии /ДЕРБАК/. Това виждане се наложи след наводнението през 2006 година, което заля квартал Устово и голяма част от жителите около реката пострадаха от водите, които влезнала в домовете им.
Тогава първите психолози посетили домовете на пострадалите бяха Мария Делева и Йоланта Пойдовска. Този опит се мултиплицира и вече във всяко доброволно формирование за работа при Бедствия аварии и кризи /БАК/ и не само на Червения кръст има такива обучени психолози по Първа психологична помощ и Психосоциална подкрепа.

Пресцентър на община Смолян