> Начало > Новини > Музей-галерия „Владимир Рилски“ ще се открие на 24 май в с. Широка лъка в сградата на възстановеното кили

Музей-галерия „Владимир Рилски“ ще се открие на 24 май в с. Широка лъка в сградата на възстановеното килийно училище

21.05.2023

Музей-галерия „Владимир Рилски“ ще се открие на 24 май от 14.00 часа в с. Широка лъка в сградата на възстановеното Неделно килийно училище. Инициативата е на община Смолян, РИМ "Стою Шишков", Художествената галерия, Пловдивска света митрополия и кметство Широка лъка. В галерията е подредена ретроспективна изложба, която включва 16 платна на Владимир Рилски, съхранявани досега в Основното училище в селото и 4 картини, които са собственост на кметството. Именитият български художник твори в Родопите след 1949 г. Картините са съхранявани в училищната сграда, където в една от стаите Владимир Рилски е рисувал. Част от представените творби са свързани именно с теми от Широка лъка и Родопите.
Ретроспективната изложба, която се намира на втория етаж във възстановеното училище, ще остане като постоянна експозиция.
В музейната експозиция, която е на първия етаж, са представени експонати, документи и фотографии, свързани с християнството в Средните Родопи и историята на Широка лъка.
Идеята на община Смолян е този Музей на духовността да се развие и утвърди като културен център.Благодаря на всички, които помогнаха да го съживим и да му дадем нов живот, посочи кметът Николай Мелемов.

Пресцентър на община Смолян