> Начало > Новини > Уникална изложба „Мостът на глаголицата” ще бъде открита на 11 май в Смолян

Уникална изложба „Мостът на глаголицата” ще бъде открита на 11 май в Смолян

09.05.2023

Уникална изложба „Мостът на глаголицата” официално ще бъде открита на 11 май, четвъртък, от 11,30 часа на надлеза до община Смолян. Експозицията вече е подредена и може да се види от смолянчани и гостите на града. Изложбените табла са дело на Любомир Станишев, който в деня на откриването ще напише на всеки, който желае името му на глаголица.
Основната идея на изложбата е с помощта на модерния дизайн да се популяризира глаголицата и нейното културно наследство. Акцентира се върху красотата и уникалността на глаголицата, която е напълно оригинална графична система, в която всяка буква отговаря на един звук, всяка буква има свое разпознаваемо име, защото звуковете се чуват, а буквите се назовават, пояснява Станишев. В графичната система на глаголицата са залегнали три елемента със символно значение: кръст /символ на спасението/, кръг /символ на Божията вечност, защото Бог е без начало и без край / и триъгълник /символ на Светата Троица/. Така всяка буква от глаголицата освен че е невероятно красива като графика тя представлява и един неповторим, невидим духовен айсберг.
Най-старата глаголица се характеризира със заоблената форма на буквите. Наречена е българска, тъй като повечето паметници с подобна графика произхождат от българските земи.
Първоначалната глаголица е реконструирана по запазени паметници, един от който е „Азбучната молитва” на архиепископ Константин Преславски. ”Тя е стихотворна възхвала във формата на акростих, като началните букви на всеки стих, прочетени отгоре надолу, образуват първата славянска азбука – глаголицата. Текстът на „Азбучната молитва” е представен както на старобългарски език така и на съвременен български език, за да бъде разбрано съдържанието на текста, обяснява Станишев.
Изложбата е наречена „Мостът на глаголицата”, защото чрез нея евангелските истини стигат до народната душа и до всяко българско сърце. Азбуката и славянската писменост се оказват онзи чуден мост към нашето бъдеще. Тя ни дава надежда, че народът и държавата ни, освен славно минало ще има и славно бъдеще, че българската книжовност и неповторимото ни културно наследство ще пребъдат, каза още авторът на експозицията.
Чрез тази изложба отдаваме заслужена почит към делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, а също така тя представлява и един поздрав към родните ни дейци на културата, учители и ученици, и на всички, които влагат частица от себе си в този своеобразен духовен мост на българщината.
Изложбата се реализира с помощта на община Смолян и е включена в Майските тържества.Посветена е на Деня на Европа и 24 май.
Заповядайте на откриването!

Пресцентър на община Смолян