> Начало > Новини > ОТКРИВАТ РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА НА ПЕТЪР СТАЙКОВ ПО ПОВОД 90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО МУ

ОТКРИВАТ РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА НА ПЕТЪР СТАЙКОВ ПО ПОВОД 90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО МУ

24.01.2023

На 25 януари т.г. от 18 часа в Клуба на дейците на културата ще бъде открита ретроспективна изложба живопис на популярния наш художник Петър Стайков по повод на 90-годишнината от рождението му. Организатори на проявата са Художествената галерия в Смолян и КДК.
Колекцията, съставена от 25 емблематични негови творби, съхранявани във фонда на галерията, показва развитието на творческия път на художника през неговия недълъг живот – 57 години.
Петър Стайков е роден в Пловдив и е син на именития родопски и национален художник Анастас Стайков. След завършване на НХА „Иван Павлович“, Петър идва в Смолян и остава до края на дните си тук. Той е основател на Градската художествена галерия, дългогодишен председател на Групата на художниците и на Клуба на дейците на културата, работи като сценограф в Родопския драматичен театър. Има десетки самостоятелни изложби, участва в редица национални и международни колекции, „двигател“ е на ОХИ „Родопа“. Негови платна красят много общински и частни галерии, домовете на негови почитатели, близки и приятели. Петър Стайков е почетен гражданин на Смолян.

Пресцентър на община Смолян