> Начало > Новини > Художествените галерии в Смолян и Ксанти ще организират съвместна изложба и ще си сътрудничат

Художествените галерии в Смолян и Ксанти ще организират съвместна изложба и ще си сътрудничат

24.01.2023

В град Ксанти, кметът на гръцката община Манолис Цепелис е провел среща с бившия Генерален консул на Република България в Гърция Илко Шивачев. В срещата е участвал и известният живописец Петър Пиронков, представител на Художествената галерия в Смолян. Той е поздравил домакините на срещата от името на кмета Николай Мелемов. След това е запознал присъстващите от двете страни с идеята на смолянския кмет за сътрудничество между художествените галерии на двете страни и предложението му за организиране на съвместна изложба от тях по време на празниците на Стария град Ксанти през септември т.г.
Кметът на Ксанти е приел предложението на колегата си от Смолян и е изразил надежда, че по този начин двете общини ще затвърдят своето сътрудничество и то ще се издигне на едно ново ниво, каза Пиронков.
Срещата се е провела в сградата на общината. В нея са участвали секретарят на общината Софиа Псома, председателят на Културния център Илиас Аскаридис и директорът на Художествена галерия Софиа Амбериаду.
Сътрудничеството между община Ксанти и община Смолян е с дългогодишни традиции. Пандемията му се отразила в известна степен негативно, но въпреки това, двете побратимени общини продължават сътрудничеството в различни сектори, това са посочили участниците в срещата.
Дипломатът Шивачев е изразил своето възхищение от развитието на община Ксанти и е изтъкнал, че двете общини се стремят към активно културно, образователно и икономическо сътрудничество.

Пресцентър на община Смолян

Снимка - Информационен сайт:  Thraki.com.gr