> Начало > Новини > По време на Националния гайдарски събор „Апостол Кисьов“ ще бъде открита обществена колекция „Гайдата –др

По време на Националния гайдарски събор „Апостол Кисьов“ ще бъде открита обществена колекция „Гайдата –древна и вечна“

22.06.2022

В село Стойките ще се проведе Трети Национален гайдарски събор "Апостол Кисьов". Събитието ще се състои на 25 и 26 юни т.г. Организатори са Министерството на културата, община Смолян и НЧ „Пробуда-1903“- с.Стойките.
Проявите започват на 25 юни от 11 часа, когато ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Апостол Кисьов. От 11,30 часа ще бъде открита и осветена обществена колекция „Гайдата – древна и вечна“. В 12 часа започва Гайдарското дефиле до местността Потока, където от 13 часа ще бъде открит събора. След това започват изявите на участниците. Ще има и школа за начинаещи гайдари. В 15 часа в читалището в Стойките ще се проведе кръгла маса на тема: „Методика на преподаване на българска гайда“. ФА „Родопа“ -Смолян ще изнесе концерт от 18 часа в местността Потока.
На 26 юни продължават изявите на участниците, след което с галаконцерт ще бъде закрит събора.
Целта на Гайдарския събор е съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, популяризиране на родопската гайда и подкрепа на младите изпълнители.

Пресцентър на община Смолян