> Начало > Новини > ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

06.05.2022

До
Директора,
учителите, служителите и учениците
на Националното училище за фолклорни изкуства “Широка лъка”


Уважаема г-жо директор,
Уважаеми учители, служители и ученици,


За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя от името на Общински съвет Смолян и лично от свое име по повод 50-тата годишнина на Вашето училище. НУФИ “Широка лъка” е открито на 1 септември 1971 година. В него се обучават талантливи млади хора от цялата страна в Български народни танци, Народно пеене и Народни фолклорни инструменти (гайда, кавал и др.). Училището изпълнява своята мисия – в дебрите на Родопа планина да съхрани самобитното творчество, което блести не само в паметниците на старата родопска архитектура, а звучи в ручилата на гайдите, в поетичните песни, които винаги са били опора и вдъхновение на народа през вековете.
В този тържествен ден искам да изразя своето уважение и признателност към труда, високия професионализъм и всеотдайността на всички поколения учители, водили и водещи по пътя на познанието. Историята на образователното заведение, съществуващо повече от половин век в с.Широка лъка, община Смолян, е изградена с желанието и усилията на ръководството на училището и педагозите- да съхранят духа на основателите и първите учители и да го превърнат в съвременен образователен център. Място, където за обучението на учениците се грижат високо квалифицирани преподаватели, завършили Държавната музикална академия в София и Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Учениците получат знания и умения, които ще им позволят да правят самостоятелен и верен избор за своята бъдеща реализация.
Чрез художествените състави училището популяризира фолклорното богатство на България. Многобройни са концертите в страната и чужбина. Представителни групи на училището са гостували в Либия, Швейцария, Гърция, Белгия, Франция, Молдова, Германия, Ирландия.
Пожелавам здраве, вдъхновение, воля, ентусиазъм и повече успехи на целия учителски колектив, обслужващ персонал и на учениците!
Пожелавам Ви и занапред да запазите оня дух, благодарение на който училището в с.Широка лъка е просъществувало 50 години!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

ВЕНЕРА АРЪЧКОВА
Председател общински съвет Смолян