> Начало > Новини > Превантивният център изготви табло с опасностите от употребата на енергийни напитки, които употребяват де

Превантивният център изготви табло с опасностите от употребата на енергийни напитки, които употребяват децата

11.10.2021

Всяка година на 10 октомври се отбелязва Световният ден на психичното здраве. Това е ден за образование и гласност за психичното здраве, както и за борба против стигмата на психичните заболявания в обществото. Това съобщи секретарят на Превантивно-информационния център по наркотични вещества Мария Славчева. Тази година в глобален план мотото на кампанията е: „Психично здраве за всички“. Според данни на СЗО над 450 мил. души по света имат психични разстройства. Статистиката сочи, че в България най-често страдат от тревожни разстройства – 11.4%, депресии и афективни състояния – 6.2%, злоупотреби с вещества – 3.3%.
По този повод Превантивно-информационен център по наркотични вещества изготви табло с опасностите от употребата на енергийни напитки, които са популярни и употребявани от децата, което застрашава здравето им. Според научните изследвания енергийните напитки могат да подтикнат и към опит за употреба на наркотични вещества, посочи още Славчева.

Пресцентър на община Смолян