> Начало > Новини > СМОЛЯНЧАНИ СЕ ПРЕКЛОНИХА ПРЕД ПОДВИГА НА ХРИСТО БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА НАШАТА СВОБОДА

СМОЛЯНЧАНИ СЕ ПРЕКЛОНИХА ПРЕД ПОДВИГА НА ХРИСТО БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА НАШАТА СВОБОДА

02.06.2021

Смолянчани почетоха 145 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Тържественото честване на 2 юни се състоя на Стария център пред паметника на великия революционер и започна с Почетен караул от 101-ви Алпийски полк в Смолян. С падане на колене смолянчани се поклониха пред паметта на борците за националното ни освобождение, отдали живота си за свободата и независимостта на България, които винаги ще помним като неувяхващ пример за доблест и нравствена чистота.
Слово за безсмъртния поет, публицист, журналист и революционер поднесе Милка Матушева, началник на ДА-Смолян. Христо Ботев ни остави завети, които трябва да помним и да предаваме на бъдещите поколения.
Прозвучаха и безсмъртните Ботеви стихотворения, прочувствено изпълнени от Борис Хаджийски, актьор в РДТ.
На тържественото честване присъстваха , кметът Николай Мелемов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, зам.-областният управител Младен Исаев и др.
Венци и цветя от различни институции, партийни структури и граждани бяха поднесени пред бюст-паметника на Ботев. На тържеството присъстваха много ученици и млади хора, които обсипаха с цветя паметника на безсмъртния българин.

Пресцентър на община Смолян