> Начало > Новини > ПОЗДРАВЛЕНИЕ

ПОЗДРАВЛЕНИЕ

02.03.2021

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

На 3 март се събуждат най-съкровените ни чувства на преклонение и национална гордост. Преди 143 години в историята на България тази дата става синоним на святата дума Свобода.
Трети март 1878 г. отбелязва възкресението на един народ, чиято висока самобитна духовна и материална култура бе подложена на унищожение. Затова нека на този ден се поклоним пред мъчениците на свободата, да си спомним за кръста, който носим, за вярата и борбата на книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане.
Да отдадем заслужена почит и на руския генерал Пьотр Черевин, който освобождава Райково и Пашмакли . На 17 януари 1878 г. тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерала и в Устово се създава първото българско управление, което работи до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан-Стефански договор.
В тези съдбовни за България дни сред имената на българските опълченци, участвали в битките на Руско-турската война от 1877–1878 г. са и родопчаните от Смолянско: Вълчо Гайдаров от Момчиловци, Киряк Иван Кехайов от Соколовци, Стою Бобутанов, Иван Георгиев–Комитата и Никола Данков от Райково.
Трети март е ден на преклонение вдъхновение. Дълъг е пътят, по който върви съвременна България. Преодоляваме не една трудност. Но нека да вземем от историята огъня, а не пепелта. Българският огън са Свободата и Левски, отец Паисий и Буквите, 3 март и Суверенитетът.

Честит национален празник, уважаеми съграждани!

В Деня на българската свобода отново да пожелаем с цяло сърце: ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

 

НИКОЛАЙ МЕЛЕМОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА СМОЛЯН