> Начало > Новини > Пловдивският митрополит Николай въдвори новоръкоположения Смоленски епископ Висарион

Пловдивският митрополит Николай въдвори новоръкоположения Смоленски епископ Висарион

28.02.2021

Архиерейска съборна света Литургия оглави днес митрополит Антоний в храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян. По време на богослужението Пловдивският митрополит Николай въдвори новоръкоположения Смоленски епископ Висарион. „Голяма е радостта ни, че днес Бог определи да бъдем свидетели и участници в това духовно тържество за епархийската ни църква и за богоспасяемия град Смолян. Църквата постави Смоленски епископ Висарион тук при вас в църквата „Св.Висарион Смоленски“, а свети свещеномъченик Висарион е покровител на вашия град и Родопите“, посочи в словото си владиката Николай. Той уточни, че епископ Висарион ще продължи да изпълнява своето духовно архипастирско служение и административни ангажименти като негов помощник. Пловдивският митрополит се обърна към новия епископ с думите: „Епископското звание е велико за това с отеческа грижа да просвещаваш пасомите в истинската ни вяра и да ги топлиш с любовта си. Имаш примера на Св.Висарион, жертвения архипастир, изповедника на вярата ни. Той да ти бъде вдъхновител и опора в живота. Да продължиш неговото дело.“
В дните на изпитания и пандемия не се страхувайте, призова миряните, митрополит Николай. Имайте вяра в Бога, защото Бог е лекар на лекарите. Той да ви пази. Съобразявайте се и с всичко онова, което разпорежда светската власт, посочи още той.
Негово Високопреосвещенство благодари на митрополит Антоний, че е украсил празника като е възглавил светата Архиерейска литургия. Той благодари и на митрополитите- Русенския Наум, Старозагорския Киприан, Видинския Даниил, Доростолския Яков и на епископите, които участваха в богослужението.
На събитието духовно участие взеха депутатите д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, кметът Николай Мелемов, кметове на общини от областта, градоначалникът на Пловдив Здравко Димитров, ктиторите на храма Здравка и Тодор Баткови, представители на институции и др.

Пресцентър на община Смолян