> Начало > Новини > Ръкоположиха в епископски сан архимандрит Висарион

Ръкоположиха в епископски сан архимандрит Висарион

21.02.2021

На 21-ви февруари, Неделята на Митаря и Фарисея, в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в град Пловдив беше отслужена Съборна aрхиерейска света Литургия, по време на която се извърши епископска хиротония на архимандрит Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. В своето заседание на 16-ти февруари Св. Синод реши: “Наречението на архимандрит Висарион, с титлата „Смоленски”, да бъде извършено в Синодалната палата, а епископската хиротония да се извърши тази неделя в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в гр. Пловдив.“
След хиротонията епископ Висарион продължава своето служение като втори викарий на Пловдивския митрополит Николай.
Хиротонията (от гр. ръкополагане) се извършва в св.олтар и тогава върху избрания се предава Божествена благодат. Предаването на властта от епископ на епископ е израз на така важната в Христовата църква апостолска приемственост.
На епископската хиротония присъстваха областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът Николай Мелемов, зам.-кметът инж.Мариана Цекова, командирът на 101 Алпийски полк, полковник Димитър Кацаров, свещеници и миряни от Смолян.
Епископ Висарион (Георги Павлов Гривов) е роден на 6 юли 1971 г. в гр. Пещера. Произхожда от религиозно семейство. Основното си образование завършва в ОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Пещера, а средното си образование е завършил в гр. Пазарджик. През учебната 1994/5 г. е завършил двугодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. През 2002 г. е завършил Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.
Постриган е за монах на 4.11.2002 г. в манастира „Св. Троица“ – Кръстова гора, и ръкоположен за йеродякон на 25.11 и за йеромонах на 27.11.2002 г. от приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений. Духовен старец му е Плевенския митрополит Игнатий. Назначен за игумен на манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора на 1.4.2004 г. Отличен с офикия „Архимандрит“ от Пловдивският митрополит Николай на 26.7.2007 г. Назначен за архиерейски наместник на Смолянската духовна околия на 1.6.2010 г.

Да ни е честит новият епископ Висарион Смоленски !

Пресцентър на община Смолян

Снимка: Пловдивска Света митрополия