> Начало > Новини > С юбилейна изложба „Началото…“, читалище „Балкански просветител 1871“ отбеляза 150 години от създаването

С юбилейна изложба „Началото…“, читалище „Балкански просветител 1871“ отбеляза 150 години от създаването си

18.02.2021

С юбилейна изложба „Началото…“, читалище „Балкански просветител 1871“ в кв.Райково отбеляза 150 години от създаването си. Документалната изложба ни върна във времето на Възрожденска България. С писмо от 21.02.1871 г. до редактора на в.“Македония“, списван в Цариград е оповестено „въздигането и отварянето на многожелателното свято и човеколюбиво заведение „читалище“ в Горно Райково, с название „Балкански просветител“.
Будни райковци създават читалище, което и до днес събира и разпръсква искрите на родолюбие и приемственост. От името на кмета Николай Мелемов, заместничката му инж.Мариана Цекова поздрави читалищните дейци и ръководството на „Балкански просветител“. Тя изрази подкрепата си към читалищната дейност и удовлетворение от това, че поколения райковци отстояват, съхраняват и популяризират родопската традиция.
Бележитата годишнина на културната институция почетоха отец Запрян Шиков, командирът на 101 Алпийски полк, полковник Димитър Кацаров, директорката на ППМГ „Васил Левски“ Мария Илиева, приятели и съмишленици от РБ“Николай Вранчев“. Елена Стоянова от Държавен архив – Смолян представи информация за създателите, дарителите и председателите на първото читалище в Горно Райково.
Юбилейната документална изложба се организира от читалище „Балкански просветител“ и Държавен архив-Смолян.

Пресцентър на община Смолян