> Начало > Новини > РДТ ще зарадва публиката с премиерата на „Оркестър Титаник“

РДТ ще зарадва публиката с премиерата на „Оркестър Титаник“

16.02.2021

Родопският драматичен театър в Смолян ще зарадва публиката с премиерата на спектакъла „Оркестър Титаник“ по пиесата на Христо Бойчев . Премиерите на постановката са на 16-ти, 17-ти и 18-ти февруари от 19.00 ч. в РДТ. Драматургията и режисурата са на Делян Илиев. Участват Емилия Ованесян, Румен Бечев, Димитър Мартинов, Асен Левов и Делян Илиев.
Пиесата е била планирана да излезе преди година, но поради първия локдаун е спряла подготовката на спектакъла. Това, от една страна е попречило на процеса, но от друга е помогнало да узрее във вид, в който иначе нямаше да го видим. Правим импровизация на една от най-поставяните български пиеси в чужбина на Христо Бойчев. Благодарим му, че ни даде текста и ни остави да го преобърнем с хастара навън, за да извадим някои неща, които са ни интересни, разкри подробности около спектакъла режисьорът Делян Илиев. Зрителите ще видят една история, разказана от четирима клошари, хора от най-ниския ешелон на живота. Четиримата разказват една и съща история от различни гледни точки. В оригиналната пиеса клошарите са пет, които доживяват живота си на една изоставена гара. Те започват да фантазират и сънуват нещата около тях. Пиесата е комедия и очакваме един забавен спектакъл. Надявам се зрителите да присъстват на един безкомпромисен театър. Въпреки, че салонът е намален на 30 на сто посещаемост, се надявам спектакълът да има дълъг живот, каза още Илиев.
Пиесата на Христо Бойчев е абсурдна сатира. Ние минахме към един колонаден изказ на тази сатира, но това което мен ме вълнува е, че пиесата е за изчезващата българска нация. За това, че когато се качихме на един влак на който всички мечтаехме да се качим, тази нация започна да се стапя и изчезва, коментира защо е избрала да участва в спектакъла актрисата Емилия Ованесян. Тя допълни, че РДТ не е предал естетиката си в годините. Той е бил един от най-добрите театри в България и независимо, че е бил закрит се е възстановил и е започнал да прави отново качествени спектакли.

Пресцентър на община Смолян