> Начало > Новини > В СМОЛЯН ТЪРЖЕСТВЕНО БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН ПРАЗНИКЪТ НА КРЪЩЕНИЕТО ГОСПОДНЕ, БОГОЯВЛЕНИЕ

В СМОЛЯН ТЪРЖЕСТВЕНО БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН ПРАЗНИКЪТ НА КРЪЩЕНИЕТО ГОСПОДНЕ, БОГОЯВЛЕНИЕ

06.01.2021

Празникът на Кръщението Господне беше отбелязан тържествено в Смолян. Света Божествена литургия за Йордановден отслужи в храм "Свети Висарион Смоленски" архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион в съслужение със свещеник Иван Марински . След това пред храма Негово Високо Преподобие извърши Велик Богоявленски водосвет. Духовникът освети бойните знамена на 101–ви Алпийски полк, на 21–ви Пехотен средногорски полк, освободител на Родопите по време на Балканската война и на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан. Архимандрит Висарион поздрави миряните с празника Богоявление, като благослови присъстващите и благопожела да процъфтява християнската вяра и любов в сърцата ни. Светата православна църква чества празника на Кръщението Господне и явяването в пълнота на Триединнния Бог. Това е велико знаменателно събитие в историята на човечеството, защото поставя началото на обществената проповед на нашия спасител Господ Иисус Христос, подчерта още в словото си архимандрит Висарион.
Кметът Николай Мелемов поздрави присъстващите и военните по повод големия Господски празник известен и като Просвещение
„Святото Богоявление събира всички нас –духовенство, държавници и войнство, за да бъде извършена стародавна традиция – на 6 януари Българската православна църква да благослови представителите на родната ни армия и бойните й знамена. Нека свято да пазим традициите, завещани ни от великите наши предци”, каза в словото си Мелемов.
Той пожела с осветената вода на Богоявление всеки да приеме здраве, дълголетие, повече оптимизъм и щастлив живот. Мелемов припомни, че Българската армия няма нито едно пленено знаме в историята ни. Той пожела на военнослужещите да бъдат горди, здрави и силни и с чест да служат на родината ни.
Слово произнесе и областният управител Недялко Славов.
След това с литийно шествие всички се отправиха към моста на река Черна при АРЗ, където архимандрит Висарион хвърли кръста. В ледените води нагазиха 7 смелчаци, а Разпятието извади от реката 32-годишният смолянчанин Христо Герджиков. Преди десет години той отново е хванал Богоявленския кръст. Христо пожела здраве на всички.
В отбелязването на Богоявление взеха участие още зам.-областният управител Владимир Гърбелов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, командирът на 101 Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, представители на държавни институции и много граждани.
Във всички храмове на Смолянска духовна околия беше отбелязан Йордановден.

Пресцентър на община Смолян