> Начало > Новини > ЕДИН ОТ ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ Е ИЛИЯ САВОВ ОТ СМОЛЯН

ЕДИН ОТ ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ Е ИЛИЯ САВОВ ОТ СМОЛЯН

15.10.2020

Един от достойните българи е Илия Савов от Смолян. Днес на официалната церемония в София, той получи наградата си от Добрина Чешмеджиева от БНТ. „30 пъти в 30 различни медии може да сте видели историята на Илия. Най-хубавото е, че тя е истина. Запомних неговите думи, че и един лев да има в джоба си, няма да вземе чужди пари. Когато вторият път е намерил чужди пари и жената му дава 100 лв., той ги дарява. Най-важното е да вярваш, че доброто ще се върне към Вас. Вие сте гордост и пример за всеки“, обърна се към Илия журналистката.
„Всички истории тук са много вълнуващи. И дано има повече такива хора като нас. Както ми каза владиката Николай от Пловдив най-важното е да вярваме, че Господ бди над нас“, каза при получаването на отличието Илия.
Довечера в 20 часа той ще гостува в БНТ.
30-годишният кръгъл сирак, който не е имал щастието да каже „мамо“ е израснал в социални домове. Той на два пъти върна намерени от него големи суми пари. Илия живее в Смолян. През октомври м.г. върна портмоне с над 3000 евро, 1450 лв., 9 дебитни карти, лична карта и шофьорска книжка на собственичката. В портмонето са били написани всички пинкодове за картите. Намерил ги в детска раница в центъра на Смолян след автомобилното шоу Smolyan Race, което събираше пари за лечението на пострадалия при тежка катастрофа 24-годишен Алкан Челеби от Смолян. За благодарност жената дала 100 лв. на Илия, които той пуснал в дарителската кутия.
Година преди това младият мъж намерил на тротоар портмоне с пачка пари в близост до хранителен магазин в центъра на града. Попитал в магазина дали някой не си е загубил портмонето. В същото време дошла 80-годишна жена, която си го е познала. Възрастната жена била вдовица и живеела сама.
Инициативата на 24 часа и БНТ „Достойните българи“ се провежда за 18-и път. Награди получиха достойни хора, които без да искат нищо в замяна вършат добри и достойни дела.

Пресцентър на община Смолян