> Начало > Новини > Емблематичният роман „Калуня- Каля“ от Георги Божинов за първи път оживява на сцената на Родопския драмат

Емблематичният роман „Калуня- Каля“ от Георги Божинов за първи път оживява на сцената на Родопския драматичен театър

13.11.2019

Емблематичният роман „Калуня- Каля“ от Георги Божинов за първи път оживява на сцената на Родопския драматичен театър – Смолян. Премиерата на пиесата по романа ще се състои на 14 ноември (четвъртък) от 19,00 часа в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”. Дълги години творбата остава незабелязана, но днес е един от най-преиздаваните и тиражирани исторически романи. Режисьорът Благой Бончев заяви пред медиите, че преди две години са започнали работа по драматизацията. В постановката пренесохме нещо ново, модерно, което да привлича младите хора. За актьорите също беше интересно, а публиката ще ги види в нова светлина, откри подробности около сюжета Бончев. Той каза още, че в "Калуня-Каля" са описани събития, случили се около националноосвободителните движения на българите. Но този роман най-малко засяга участниците в тези движения, а засяга вековечни теми.
Директорът на театъра Румен Бечев бе категоричен, че изобщо не са се двоумили да работят по представянето на пиесата, защото историческите събития в нея се развиват и в Родопите. Надявам се , че ще се радваме на едно хубаво представление, посочи Бечев.
Запленен от желанието на Калуньо да възвърне справедливостта, мира и тишината в света, младият режисьор Благой Бойчев решава да пренесе трагичната му история на театралната сцена. В ролята на Калуньо влиза актьорът Делян Илиев. Участват още актьорите от трупата на Родопския драматичен театър: Васил Читанов, Божана Мановска, Джована Галиарди, Борис Хаджийски, Асен Левов, Гергана Либова, Никола Орешков, Румен Бечев.
Благодарение на тях публиката ще има възможността да се потопи в един емоционален и разтърсващ шедьовър. Сценограф на пиесата е Мирела Василева, драматург- Цвета Ерменкова, хореограф - Стефания Георгиева и композитор- Добромир Кисьов.

Пресцентър на община Смолян