> Начало > Новини > С тържествен бенефис в Смолян Величко Чолаков сложи край на състезателната си кариера

С тържествен бенефис в Смолян Величко Чолаков сложи край на състезателната си кариера

26.09.2015

С тържествен бенефис в Смолян Величко Чолаков сложи край на състезателната си кариера. „Великанът от Родопите“, както е известен именитият ни спортист, е последният български олимпийски медалист в щангите. „Аз обикновено не се вълнувам, но днес вълнението е голямо, затова ще бъда кратък. Благодаря на всички, особено на община Смолян, която през последните 4 години стои плътно зад спорта и обещавам много медали", каза Железният в края на официалната церемония и подари на треньора си Костадин Грозданов колаж от снимки с най-важните моменти в спортната им кариера заедно.
На събитието бяха прочетени поздравителни адреси от временно изпълняващата длъжността кмет на Смолян инж. Мариана Цекова, подполковник Димитър Кацаров, командир на 101-ви Алпийски батальон, Николай Димов, директор на ОД на МВР Смолян, а президентът на БФ вдигане на тежести Неделчо Колев лично поздрави бронзовия медалист от Олимпиадата в Атина2004. Чолаков получи още много поздравителни адреси от официални лица и институции от Смолян и страната.
Депутатът д-р Даниела Дариткова също поздрави Величко Чолаков и изтъкна задоволството си, че живее в един град с този успял спортист и се грижи като лекар за семейството му.
Прочутата народна певица Валя Балканска и гайдарят Петьо Янев се погрижиха за отличното настроение като изпълниха родопски песни.
На събитието присъстваха още съотборници и треньори на Величко Чолаков, много спортисти и приятели на състезателя.
Голямата атракция настъпи когато Величко вдигна щангата пред погледите и аплодисментите на стотици зрители, дошли да го уважат.
Бенефисът му бе съчетан с 35-годишнината на Спортния клуб по вдигане на тежести в Смолян. За годишнината на клуба в турнира участваха общо 28 деца-14 момичета и 14 момчета от Асеновград, Смолян, Хасково, Карлово и Сопот.
Те вдигаха щанги и бяха оценявани от жури по системата на Синклер, в която най-лекия се състезава с най-тежкия. Всички получиха награди, осигурени от Община Смолян, на олимпийския принцип, че най-важно е участието, особено за тези, които за първи път излязоха на подиума, обясни Даниела Керкелова, една от най-изявените щангистки със световни отличия. Тя благодари на Община Смолян за организацията и финансовата подкрепа за спортната дейност и изявите на Клуба по щанги.

Пресцентър на община Смолян