> Начало > Новини > Мелемов: 5 000 участници събира Роженския събор, което го прави най-грандиозното и мащабно фолклорно съ

Мелемов: 5 000 участници събира Роженския събор, което го прави най-грандиозното и мащабно фолклорно събитие в България

11.06.2015

Над 5 000 ще бъдат участниците на Роженския събор, което го прави най-грандиозното и мащабно фолклорно събитие в България, съобщи днес пред медиите кметът Николай Мелемов. До момента са се записали за участие 314 певчески, танцови групи и ансамбли и 170 индивидуални изпълнители. Основната ни цел е да продължим традицията и да обхванем бита на родопчани, каза още градоначалникът. В пресконференцията взеха участие и останалите организатори на събитието - кметът на Чепеларе Тодор Бозуков и Симеон Караколев от сдружение „Рожен – наследство в бъдещето”. Мелемов припомни, че последният събор през 2006 е бил финансиран от културното министерство и за него са били отпуснати 360 хиляди лв. Сега времената са други и затова смятам, че най-успешният вариант е публично-частно партньорство със сдружението на г-н Караколев, посочи Мелемов. Община Смолян ще покрие дейности за около 35-40 000 лв. при провеждането на Роженския събор . Търговските дейности се поемат от сдружението. Кметът на Смолян обяви, че в журито , което ще оценя изпълнителите, присъстват известни имена. Голямата награда ще е „Златен плакет” за групи и индивидуални изпълнители. Те ще се изявяват на три сцени, като е възможно да бъде монтирана и четвърта.
5,5 декара поляни ще бъдат оградени с националния ни трибагреник на предстоящия Роженски събор, който ще се проведе от 17 до 19 юли т.г. Той ще бъде пазен от сдружението на Родопските хайдути в Смолян, обяви и Караколев. На най-голямата родопска сцена ще засвирят заедно 400 каба гайди, които ще се съберат от четири лъча. Над 90 % от легловата база в Смолянска област вече е заета за най-мащабното събитие, което прави 40 хиляди места, допълни той. Палатковият лагер ще бъде осветен, ще има и безплатна свободна зона за интернет, за удобство на медиите и всички посетители на Рожен. Ще се проведе и благотворителна кампания за борба срещу рака на гърдата. За хората с увреждания ще има обособени паркомести и ще има специални подходи към сцените. Поканени са безплатно да участват деца от социалните домове в страната. Няма да има вход за събора, категоричен е Караколев, с което опроверга слуховете , че ще се събират по 5 лв. вход. Няма да има чадъри и тенджери с кебапчета на открито. В 20 ресторанта ще се приготвя храната и ще отговаря на всички хигиенни изисквания.
350 000 ще посетят в трите дни националния събор, в който за първи път наред с народното творчество ще се покаже и животновъдството на България и много други атракции.

Пресцентър на община Смолян