> Начало > Социални дейности > Специализирани институции > ДОМ ЗА ДЕЦА ЛИШЕНИ ОТ РОДИТЕЛСКА ГРИЖА „КАТЯ ВАНЧЕВА” С. ШИРОКА ЛЪКА, ОБШИНА СМОЛЯН

ДОМ ЗА ДЕЦА ЛИШЕНИ ОТ РОДИТЕЛСКА ГРИЖА „КАТЯ ВАНЧЕВА” С. ШИРОКА ЛЪКА, ОБШИНА СМОЛЯН

 

 

 

 

 

 

Адрес: с. Широка лъка 4710, ул. „Люлката” 1
Телефон: 03030 2231                                                                                             
Електронна поща: [email protected]
Лице за контакт:  Лазар Терзийски –Вр.и.д.Директор

Местоположение:

Широка лъка е село  в Южна България, обл. Смолян, общ. Смолян. Намира се  на 23 км. северозападно от гр. Смолян, на 16 км. от Пампорово и на 22 км. от гр.Девин. Разположено е на двата бряга на  Широколъшка река в подножието на североизточните  склонове на западните Родопи и югозападните  склонове на Чернатица на 1058 м. надморска височина. Селото е  известно със своите автентични и уникални  родопски къщи, обявено е за  архитектурен и фолклорен резерват. Широка  лъка  е от селата, в които се е родила и се развива родопската песен. Една от интересните забележителности  е построената през 1834 година  църква „Св.Богородица“. В близост до църквата се намира и старото училище. Селото е част от Стоте национални туристически обекта. В Широка лъка се намира Националното училище  за фолклорни изкуства .

Домът за деца, лишени от родителска грижа “Катя Ванчева“ е  специализирана институция за деца в риск. Открит е на 01.09.1968 г. с решение на ОНС – гр.Смолян. Капацитетът на институцията е 20 деца от 7 до 18 годишна възраст включително,  до завършване на средно образование, но не повече от 20- годишна възраст. Домът предоставя постоянна и седмична грижа. Екипът работи под мотото “ Всичко в името на децата“.  За отглеждането  и възпитанието  на децата се грижи екип от  10 човека. Вниманието и усилията  на екипа  на институцията са насочени към предоставянето на качествени, съобразени с  критериите и стандартите социални услуги за деца. Децата и младежите ползват психологични, социални и логопедични  услуги от Центъра за обществена подкрепа – гр.Смолян.

Възпитаниците живеят в пет апартамента-тип “Мезонети“.  Спалните  помещения  са оборудвани  с легла, нощни шкафчета и гардеробчета за всяко дете.  Към всеки мезонет  има изградени самостоятелни  бани и тоалетни.

В непосредствена  близост  е ОУ “Никола Йонков Вапцаров“, където децата учат от 1  до 7 клас. Извънучилищната  работа на децата е организирана  в няколко проекта.

От 2002 г. съвместно с фондация за култура “Ден Гри - Х“ – гр.София се организира  и провежда  ежегодна Лятна Театрална Академия с децата от институцията, която вече  е традиционна и единствена в страната. В рамките на един месец/юли/ под ръководството на опитен екип от специалисти, група от 20 млади артисти от България и Европа запознават децата  с основните  ценности в изкуството: толерантност, рецептивност, креативност, дисциплина. Чрез работа в ателиета – танци, рисуване, фотография и карнавални шествия, участниците  и организаторите  превръщат фестивала в незабравим  летен  празник.

От    2016 година    децата  от ДДЛРГ  са включени в  извънкласни  дейности и интереси в рамките на  големия проект на МОН „Твоят час“, насочен към развитие на способностите на учениците, повишаване на мотивацията  им за учене и усвояване на  специфични знания, умения и компетентности.

На децата се осигуряват  екскурзии из страната и областта. Това се случва благодарение на приятели дарители от бизнеса, неправителствени организации и др.

Настаняването в Дома става чрез  Дирекция “Социално подпомагане“,  отдел“Закрила на детето“ - гр. Смолян

Адрес: Дирекция“Социално подпомагане“ – отдел “Закрила на детето“ Смолян:
гр.Смолян , бул.България 10, Източно крило
тел.0301 6 25 81 e-mail:
[email protected]