> Начало > Култура > История > Кратки исторически данни

Кратки исторически данни

В ЕВРОПА има и по-високи, и по-обширни, и по-гористи и по-стари като геология планини, но няма планински масив с такова богатство на реликтни видове и биоразнообразие и с толкова превратна и продължителна история. В Родопите като в огледало се оглеждат цялата древност и съвремие на Стария континент. Тук има и праисторически поселения, и мегалити и обредни места, дело на цивилизацията на Траките, и паметници и творения на строителния гений на древна Елада, Рим и Византия и свидетелства за времето на Студената война и тоталитаризма.

АПОСТОЛ ПАВЕЛ извършва първото християнско кръщене близо до античния град Филипи в I в сл.Хр. Християнските корени са силни и от двете страни на планината. През 2005 г. в сърцето на Родопите беше осветена една от най-големите нови катедрали на Балканите – „Св. Висарион Смолянски”. За разлика от много други места в тази част на планината няма изоставени храмове. На територията на България мюсюлмани и християни заедно изграждат и поддържат своите църкви, параклиси и джамии, без да забравят старите оброчни места и дървета, почитани от древността.

КАНЬОНИТЕ са прекрачени от стари римски или турски мостове, високо по билата са запазени значителни участъци от старите покрити с гигантски плочи римски търговски пътища, водещи към морето. Някъде стърчат остатъци от крепости и укрепления, които археолозите за радост на голямата публика настървено изследват, откривайки истински чудеса (Перперикон, Татул). Запазени са светилища, играли историческа роля в живота на Античния свят, златни мини, театри, антични спа-центрове и пристанища. Животът тук не е секвал повече от 6000 години, а традициите са живи и днес.