> Начало > За общината > Местоположение

Местоположение

Община Смолян се намира в Южна България, централната част на Родопите. Територията и възлиза на 854 км²., което е прави и най -голямата община в едноименната област (26,75% от територията на областта). Състои се от 86 населени места - 1 град и 85 села.
На север община Смолян граничи с общините Чепеларе и Лъки, на изток с общините Рудозем, Мадан и Баните, на запад с община Девин, а на юг с Република Гърция. Общината се намира на отстояние 250 км. югоизточно от гр. София и на 100 км. от    гр. Пловдив.
Най-близкият ГКПП с южната ни съседка е „Рудозем-Елидже“, което предстои да бъде отворен в близко бъдеще. По този начин областният и общински център ще има бърз достъп до Егейско море - на 100 км., което ще стимулира трансграничното сътрудничество.
От 15.01.2010 г. функционира и граничен контролно -пропускателен пункт „Златоград –Термес – Ксанти“, който е изграден за малогабаритни камиони и леки коли. Разстоянието от гр. Смолян до него е по -малко от 70 км. Този пункт е добра предпоставка за развитие на международния туризъм в района, тъй като откриването му създаде реални условия за оживяване на трансграничното сътрудничество, съвместните проекти с побратимените гръцки градове и нов тласък за развитието на туризма.

Разстояния 

Градове

Посока

Километри

Време

Смолян – София

Северозапад

220

3.5 часа

Смолян – Пловдив (най-близко летище)

Север

100

1 час

Смолян - Бургас (най-голямо търговско пристанище)

Североизток

349

6 часа

Смолян - Кап. Андреево (граница с Турция)

Изток

226

3.5 часа

Смолян - Кулата (граница с Гърция)

Запад

208

4 часа

Смолян – ГКПП при Рудозем с Гърция

Юг

40

0.5 часа

Смолян – ГКПП при Златоград с Гърция

Юг

65

1 час