> Начало > Проекти > CITYXCHANGE > ГЛОБАЛЕН ДЕТСКИ ДИЗАЙНАТОН 2023 СЕ ПРОВЕДЕ НА 25 МАРТ В SKY HUB SMOLYAN

ГЛОБАЛЕН ДЕТСКИ ДИЗАЙНАТОН 2023 СЕ ПРОВЕДЕ НА 25 МАРТ В SKY HUB SMOLYAN

21.04.2023

 

Тази година споделеното работно пространство Sky Hub Smolyan събра 25 деца, ентусиазирани да участват в Дизайнатон Смолян - събитие, което използва дизайн и практическо обучение, за да насърчи подрастващите от цял свят да мислят творчески по въпросите на устойчивото развитие.

Събитието се провежда ежегодно в 45 държави по света и в него участват повече от 40 000 деца работейки едновременно (чрез Интернет връзка) по зададена тема, касаеща глобалните предизвикателства и търсенето на местни решения.

Всяка тема на Designathon е свързана със специфичния контекст на нейните участници и също така е вложена в по-голямо глобално предизвикателство, свързано с една от 17-те цели за устойчиво развитие на ООН. Тазгодишната тема беше опазване на биоразнообразието.

Дизайнатонът започна с представяне на участниците и разясняване какво точно трябва да правят през деня, след което имаше две кратки игри на открито, които допринесоха за това, те да се опознаят и да преценят как да сформират отборите си.

За да навлязат в тематиката и да развихрят въображението си, децата гледаха образователна презентация свързана с темата. На децата бяха раздадени работни листове, след което те представиха пред останалите участници сформираните екипи и показваха на кратко каква конкретна идея са измислили по темата и къде ще бъде реализирана тя – в града или сред природата.

Всеки от сформираните 8 отбора имаше време да скицира идеите си и да предложи решение, свързано с опазване на биоразнообразието и устойчивото развитие. Отборите на Смолян имаха възможността да обменят идеи с отбори от Южна Африка, като участниците показаха добри познания за местните видове.

Използвайки най-различни материали, децата създадоха изключително автентични макети, вдъхновени от идеите си. Участниците от Смолян показаха на децата от Южна Африка готовите композиции, а те от своя страна техните.

Създадените решения бяха за супер модерна машина за подземно поливане, горски резерват за европейски елен лопатар, консервационни разсадници за местни редки видове, проект за опазване на замърсяването на пчелите, приют за бездомни животни, посредством иновативни методи, идеи за обучение на хората чрез различни кампании в интернет и др.

Събитието завърши с презентиране на макетите пред тричленно жури от биолог, инженер и геодезист, родители и съотборници, като всички участници получиха награди за участието си.

Дизайнатонът се провежда по цял свят от 2014г., като тази година благодарение на Читалище ,,Бъдеще сега‘‘ съвместно с Община Смолян, която се включи като част от кампанията „Следващо поколение умни граждани“ и подкрепи събитието в рамките на проект +Cityxchange, успяхме да станем част от него и да дадем на децата свобода на действие, за да предприемат действия по въпроси, които имат значение за тях!