> Начало > Проекти > CITYXCHANGE > Представители на Община Смолян проведоха образователни занимания с деца от лятната школа ,,Ваканция

Представители на Община Смолян проведоха образователни занимания с деца от лятната школа ,,Ваканция в музея“ .

22.07.2022

В рамките на два поредни дни представители на Община Смолян проведоха образователни занимания с деца. Събитията се състояха по време на организираната от Регионален исторически музей ,,Стою Шишков“, лятна школа ,,Ваканция в музея“.

На 20.07.2022 г. с две групи от по 30 деца се проведе работилница, в която участниците трябваше да представят визията си за Смолян в бъдещето и да пресъздадат своите идеи и мечти с помощта на Лего конструктори. Както и в предишни подобни мероприятия, децата бяха много креативни, и изградиха разнообразни и интересни модели: скейтборд, който лети; подвижно жилище на колела; кола с басейн; космически кораб и др. С въображението си децата показаха, че всяка идея би могла да бъде отправна точка за иновативни решения в бъдещето.

На 21.07.2022 г. децата имаха възможност да се запознаят с различните видове възобновяеми енергийни източници посредством демонстрация на модулите от енергийна кутия ,,Хоризонт“.

Опитите бяха на открито с цел да бъде използвана слънчевата и вятърната енергия. Демонстрирано беше как от обикновена готварска сол, може да се направи енергия с помощта на така наречената солена клетка; фотоволтаичен панел, задвижващ умален модел на автомобил; динамо и др. Децата участваха в опитите и отговаряха на въпроси.

Екипът на проект ,,+Cityxchange”, изпълняван от Община Смолян, благодари на всички участници и им пожелава да бъдат винаги така любознателни и ентусиазирани в идеите си.