> Начало > Проекти > CITYXCHANGE > Град на бъдещето през очите на децата

Град на бъдещето през очите на децата

14.07.2022

 

Eкипът на проект +CityxChange към Община Смолян се включи в лятната ученическа школа която се провежда в Регионален исторически музей "Стою Шишков" – Смолян в работилница на тема „Град на бъдещето“, в която децата с помощта на LEGO конструктори претвориха своята визия за града, в който искат да живеят. Тя се проведе на 13.07.2022г., като в заниманието се включиха над 40 участника на възраст от 6 до 12 години.

Тъй като сме изправени пред редица предизвикателства на градското планиране и развитие, за да сме в крак със световните тенденции за устойчиво развитие трябва да работим с поглед насочен към бъдещето. За да направим нашия град Смолян модерен Европейски град, устойчив към изискванията на съвремието трябва да положим основите за това именно с най-малките, които са следващото поколение умни граждани.

Използвайки LEGO конструктори, децата имаха за задача да построят града на бъдещето, така както го виждат през техните очи. Те имаха възможност да работят в екип или самостоятелно според техните предпочитания. На разположение имаха няколко комплекта конструктори, които бяха достатъчни да направят всичко необходимо според тях за едни град на бъдещето: сгради, превозни средства, съоръжения и роботи, като някои от децата създадоха по няколко творения. След като изработиха макетите си всеки един от участниците обясни какво е сътворил и го постави там където прецени в града макет.

Целта на събитието беше да събуди творческата активност на децата в посока иновации, технологии на бъдещето и интелигентно организирани градове. Те изградиха и представиха своите изобретения, сред които бяха: роботи, блокове захранвани с вятърна енергия, летящи автомобили и кораби, фонтани с фотоволтаици и други. С това те показаха смела и амбициозна визия за бъдещето на нашия град и ни мотивират да работим задълбочено и още по-активно със следващото поколение умни граждани.