> Начало > Проекти > CITYXCHANGE > Втора поредна демонстрация на енергийна кутия ,,Хоризонт“ се проведе в Регионална библиотека ,,Никол

Втора поредна демонстрация на енергийна кутия ,,Хоризонт“ се проведе в Регионална библиотека ,,Николай Вранчев“ – гр. Смолян.

29.06.2022

 

Втора поредна демонстрация на енергийна кутия ,,Хоризонт“ се проведе в Регионална библиотека ,,Николай Вранчев“ – гр. Смолян. И този път времето позволяваше опитите да се проведат на открито, за да могат децата да видят как се произвежда енергия от слънцето посредством фотоволтаичен панел, а също и да станат свидетели на това, как се получава енергия от вятъра. В събитието, което продължи 45 минути участваха 15 деца на възраст от 7 до 12 годишна възраст, като всяка едно дете се включи в опитите. Участниците сами сглобиха макет на автомобил, като поставиха всичките му елементи и го накараха да се движи само със слънчева енергия.

Експерт от община Смолян демонстрира как се получава солен електролит, като за целта се използва гореща вода и обикновена готварска сол, като благодарение на този разтвора се произвежда енергия, достатъчна да задвижва за половин час умален макет на вятърна перка. Децата изявиха желание да видят как работи водородната горивна клетка, след което пожелаха да повторят опита отново. Инициативата се проведе във връзка с проект ,,+CityXchange” в които Община Смолян е партньор.

Откритият урок има за цел да запознае най-малките с алтернативните начини за производство на чиста енергия и да събуди интереса у тях за устойчиво развитие и поглед в бъдещето.