> Начало > Проекти > CITYXCHANGE > В рамките на два поредни дни в ЕГ ,,Иван Вазов“, гр. Смолян се проведоха открити уроци на деветоклас

В рамките на два поредни дни в ЕГ ,,Иван Вазов“, гр. Смолян се проведоха открити уроци на деветокласници от експерт по енергийна ефективност към Община Смолян

09.06.2022

В рамките на два поредни дни в ЕГ ,,Иван Вазов“, гр. Смолян се проведоха открити уроци на деветокласници от експерт по енергийна ефективност към Община Смолян. Представена бе Енергийна кутия ,,Хоризонт“, която представлява комплект от различни модули с помощта на които може да се демонстрират всички начини и технологии за използване на възобновяема енергия. Целта на инициативата е младите хора да бъдат по-информирани относно възможностите за използване на зелена енергия, като тя се осъществява във връзка с изпълнението на проект ,,+CityxChange”, по който Община Смолян е партньор.
За да привлече вниманието на подрастващите, урокът започна под формата на дискусия, като бяха задавани интересни въпроси, свързани с потреблението на електроенергия, съпоставки между конвенционалните и алтернативните методи за получаването на електроенергия и примери с електронезависими домакинства. Урокът премина към демонстрации в които учениците асистираха при подготвянето на опитите.
Въпреки че времето не позволяваше събитието да се проведе на открито и учениците не успяха да видят как се произвежда слънчева и вятърна енергия, за някои от демонстрациите беше използван изкуствен източник – батерия. Учениците изявиха желание да се включат в експеримент, демонстрирайки на съучениците си как се произвежда енергия със солена вода (солен електролит). Интересно за тях беше да участват в задвижването на макет на автомобил, както и да разберат колко струва заряда на батерията на един електромобил. Показани бяха и други интересни експерименти с използването единствено на топла и студена вода.
Вярваме, че тази инициатива ще събуди интерес у младите хора и ще ги мотивира да мислят за внедряване на иновативни технологии и за постигане на чиста енергия в града ни. Благодарим за участието на всички включили се!