> Начало > Проекти > CITYXCHANGE > В Sky Hub Smolyan се проведе играта ,,Климатична Фреска“ с участието на деветокласници от ПГИ ,,Карл

В Sky Hub Smolyan се проведе играта ,,Климатична Фреска“ с участието на деветокласници от ПГИ ,,Карл Маркс“, гр. Смолян.

03.06.2022

В началото на месец юни в Sky Hub Smolyan се проведе поредното издание на играта ,,Климатична Фреска“ с участието на деветокласници от ПГИ ,,Карл Маркс“. До този момент образователната игра вече бе представена на ученици от ОУ ,,Отец Паисий‘‘, гр. Смолян и ЕГ ,,Иван Вазов“, гр. Смолян. Основната мисия на инициативата е да запознае подрастващите с изменението на климата. Играта предостави възможност бързо и лесно в рамките на час и половина да запознае учениците с установени научни факти представени на достъпен език. Като всеки път събитието протече с много настроение и се радваше на завиден интерес. Играта стартира както обикновено, като учениците бяха разделени по равен брой участници и всеки един от отборите получи тесте карти. Всяко тесте от своя страна е разделено на 5 групи, като на гърба на всяка карта има обяснение, с което учениците можеха да си помагат. В първата група от карти участниците нямаха право да използват разясненията, но въпреки това много бързо се ориентираха как да наредят връзките между всяка една от тях. Учениците имаха възможност да се запознаят с нови понятия, които бяха обяснение от специализиран фасилитатор от Община Смолян. В края на играта отборите презентираха направената от тях климатична мозайка и дадоха предложенията си за визията на града ни, като поставяха идеите си на предварително подготвено табло под формата на скала, където те избираха дали идеите им ще се осъществят бързо и лесно или напротив.

Надяваме се, че това събитие е запалило интереса на подрастващите към борбата с климатичните промени и енергийният преход на нашите общности, защото за да предприемем действия и да изградим решения, първо трябва да разберем проблема.

Припомняме, че инициативата на Община Смолян e във връзка с изпълнението на проект „+CityxChange“, по програма Хоризонт 2020, в който Община Смолян е партньор.