> Начало > Проекти > CITYXCHANGE > Преслист от провеждането на среща-дискусия на тема ,,Устойчиво развитие на енергийни източници. Пози

Преслист от провеждането на среща-дискусия на тема ,,Устойчиво развитие на енергийни източници. Позитивни сгради‘‘ на 14.04.2022г.

14.04.2022

Община Смолян заедно с екипа на ЕВРОПА ДИРЕКТНО-Смолян, проведоха среща-дискусия на тема ,,Устойчиво развитие на енергийни източници. Позитивни сгради‘‘. Програмата включваше: представяне на възможностите в Плана за възстановяване и устойчивост, Представяне на концепцията за енергийно позитивни сгради, райони и общности, Изграждане на позитивни еднофамилни сгради, Добри практики от Стокхолм и Виена и демонстриране на различните видове зелена енергия посредством демонстрационен комплект. На срещата присъстваха архитекти, инженери, представители на строителния бранш, журналисти, граждани и служители от община Смолян и Европа Директно.

Екипът на проект ,,CITYXCHANGE’’ се включи с представяне на проекта, който има за цел да спомогне за установяването и утвърждаването на градски райони със стопроцентова възобновяема енергия до 2050 г. или така наречените позитивни енергийни райони. Представени бяха примери с положителни еднофамилни сгради в град Смолян, както и примери от Окинава, Япония, където има изградена енергийна общност, която от години се захранва посредством домашна система с разнородни енергийни източници. На срещата бяха показани, посредством демонстрация, възможните източници на енергия, като беше представен пример с използването на двупосочна водородна горивна клетка за захранването на макет на автомобил, както и захранването на вятърна турбина чрез солен електролит. Срещата протече във формат представяне на информация и добри практики с дискусия и споделяне на мнения по отношение на възможностите в нашия град, както и предимствата и предизвикателствата пред гражданите по пътя на енергийния преход. Дискусията допринесе за по-доброто разбиране на темата за начина, по който използваме ресурсите си и се ангажираме с технологиите ефективно и по различни начини.