> Начало > Туризъм > Природни забележителности > ИЗВОРЪТ НА РЕКА АРДА

ИЗВОРЪТ НА РЕКА АРДА

Намира се в близост до държавната граница с Република Гърция. Всъщност изворът е един от седемнадесетте извора, от които води началото си най-голямата родопска река. Ледената вода извира изпод дебел бук, който не знае годините си. До мястото се стига по маркирана туристическа пътека, започваща от махала Билянска.
През 1706 г оттук е преминал френският пътешественик Пол Люкас, и възхитен от красотите на родопския край, написва пътепис, в който включва и изворът на най-голямата родопска река.
 

 

Как да стигна до там?
Пътувайки по пътя от Смолян за Арда и Горна Арда, трябва да подминете село Арда и старите гранични съоръжения – граничния портал и кльона. След няколкостотин метра се отклонете вляво по тесен асфалтов път, водещ до махала Билянска. Изкачете се с автомобила си до края на асфалта. Маркиран път, преминаващ в пътека ще ви изведе до барбекю Дядова ряка, а след него ще продължите и към извора на река Арда. Времето, необходимо за придвижване от Билянска до извора е около 1 час.
 

Важна информация:
Районът е гранична зона. Носете документи за самоличност и не се отклонявайте от маркираните туристически пътеки, за да се избегнат недоразумения. Разпоредбите на Гранична полиция изискват да информирате предварително за присъствието си в района. За повече информация може да се обадите в ТИЦ - Арда.
 

Барбекю Дядова река в близост до Извора на р. Арда