СМОЛЯН

Град Смолян е културният, икономически, социален и образователен център на едноименната община, разположен по двата бряга в средното поречие на река Черна. Смолян е типичен планински град. Надморската му височина варира от 800 до 1 400 м. в зависимост от квартала, в който се намирате. Населението на града е малко над 30 000 жители, което пък от своя страна го поставя в класацията като най-малкия областен град в България. С дължината си от 16 км. Смолян е известен като един от най-дългите български градове.
Името на Смолян идва от славянското племе смоляни, които населявали този край. Смята се, че селището датира от дълбока древност. За това свидетелстват останките от светилища, крепости, некрополи и базилики. Археологическите проучвания са категорични, че живот в днешния Смолян е имало поне 15 века пр. Хр.
Красивата природа и разнообразието от исторически обекти навсякъде около града са създали предпоставка за разработването на много и интересни туристически маршрути. Гостите на града имат възможност да избират измежду културни и природни забележителности, включени в туристически маршрути.
В пределите на град Смолян има и няколко интересни скулптурни композиции – Орфей и Евридика, Орфей и Родопа, скулптурата на великия Николай Хайтов и неговия герой Аго Хасан, алеята на възрожденците в кв. Устово и др.