ПАМПОРОВО

Курортен комплекс Пампорово се намира в сърцето на Родопите, на 1650 м. н. в., в подножието на връх Снежанка. Климатът в района се отличава с мека зима с над 240 слънчеви дни, което прави Пампорово най-слънчевият планински курорт в България. Средната годишна температура е 5.5 градуса, а сред най-големите плюсове на курорта е липсата на лавинна опасност. Почти всички ски – писти започват от връх Снежанка (1926 м.). Ски зоната включва общо 37 км. писти за алпийски дисциплини с разнообразна степен на трудност, 25 км. писти за дълго бягане, фън парк с халф-пайп писта, скокове и рейлове, както и множество подходящи места за фрирайд и спускане с шейни. От лятото на 2012 в курорта работи най-новият Велопарк в България с над 30 км. маршрути с различна степен на трудност за начинаещи и напреднали.
Емблематично място за Пампорово е телевизионната кула Снежанка, от чиято панорамна тераса на 2030 метра надморска височина се разкрива невероятна 360 градусова панорама.
Маркирани туристически маршрути свързват хижа Студенец със съседните Смолянски езера, Перелик и Момчил юнак.
 

Как да стигна до там?
Разстоянието от София до Пампорово е 230 км, а Смолян се намира на 15 км. от него. Центърът на курорта е само на 1 км от главния път Асеновград – Смолян. До Пампорово може да се стигне и по друг път – Пловдив – Кричим – Девин – Стойките – Пампорово.
 

Важна информация:
Целогодишно в курорта се провеждат множество спортни и културни събития. Актуална информация за тях и за всичко, което ви интересува, може да получите на интернет адрес: www.pamporovo.me