КОШНИЦА

 

 

Село Кошница се намира в планински район с надморска височина 889 м в горното поречие на река Арда, или така нареченото „Ардинско корито”, между селата Смилян и Могилица.
Разстоянието до общинския център Смолян е 17 км.

 

 
       Поглед от Кошница към Калето                  … и към с. Милково и с. Турян
 


Наименованието на село Кошница е свързано с географското положение на селото. То се намира в една ландшафтна котловина, а къщите са сгушени в нея като наподобяват пълна кошница.
В миналото са наричали селото Сапеткьой, или в превод пак кошница.
През село Кошница е минавал стар римски път за Константинопол, като на места има останки от него.
В близост до селото се намира късноантичната и средновековна крепост Калето. Върху проходна пещера е изградена крепост, откъдето се наблюдавало трасето на античния Централен трансродопски път. Музейните археолози Никола Дамянов и Николай Бояджиев откриват свидетелства за използването на проходната пещера и скалистия конусовиден връх, който тя „пробива”, като укрепено убежище, скално светилище и жилище. Находките са датирани от каменно-медната епоха, ранната и късната бронзова епоха, ранножелязната и античността. Най-добре са запазени северната стена с дължина 44.50 м. и височина на зидовете 2.50 м. и 38 м. от южната. В южния край е разкрита външна (бойна) наблюдателна кула и са регистрирани основите на два параклиса. Първият, от 6 век, е бил опожарен, а вторият, от 11-12 век, е изграден с материалите от първия. От експонатите интересни са монетите (фолиси) на императорите Юстин първи и Юстиниан първи, сред които и една златна монета (темис) на Юстиниан първи, както и средновековни латински и български монети. Обектът е представен още с фибули (метални предмети за закопчаване и украса на облеклото, употребявани от бронзовата епоха до ранното средновековие), върхове на стрели и ножове от 6 век, керамика от каменно-медната епоха, зооморфна фигурка, миниатюрни съдчета, прешлени за вретено, купа, паница. Експонатите са изложени в Регионалния исторически музей – Смолян.
По проект „Тракийско и византийско културно наследство в Родопите и Средното Егейско крайбрежие” са разкрити северната и западната крепостни стени с обща дължина 80 м, по които са монтирани осветителни тела и ще я осветяват през нощта.
Природата е дарила околностите на село Кошница с множество пещери и природни забележителности. В началото на землищната граница със село Смилян, на самия път природата е изваяла „Черепа” – едно скално образувание, което много прилича на човешки череп. До „Черепа”, на самия бряг на реката, има изграден къмпинг „Трошачката”.
Пещерите около село Кошница са:
- Проходна пещера Калето;
- Голубовица - 1 и Голубовица - 2 – посещават се с планински водач, след резервация в клуб „Мурсалица”: www.hodih.com; e-mail: [email protected]; GSM 0889293070 и 0878450800
- Трите точки, Джин дупка, Андака, Герана и Младежка дупка са проучени, но не са социализирани.
Комплексът „Голубовица” включва и пещера Гарваньовица, предоставяйки възможности за спускане по алпийски въжета с водач, плуване с лодка, качване на алпийска лодка и спускане с тролей над „Гарга дере”.
В близост, на 1,5 км. от село Кошница, е и пещера Ухловица, включена в 100-те национални обекта на България.
Туристически машрути:
- Маршрут 4 (пешеходен маршрут за пролетно-летния и есенен сезон) – с. Кошница – пещера Трите точки – пещера Калето – с. Смилян;
- Пешеходна пътека „Кошница – пещера Ухловица”.


Информационни табла за туристическите маршрути в с. Кошница

В началото на месец май, когато агнетата се отделят от своите майки се празнува „Предой”. Прави се курбан за здраве и берекет, като се готвят характерните за района на Ардинското корито ястия.