> Начало > Туризъм > Община Смолян > Как да стигнем до Родопите и община Смолян?

Как да стигнем до Родопите и община Смолян?

Смолян се намира в централната част на Родопите – Перелишкия дял и обхваща най-високата му част, включваща едноименния първенец на планината - връх Голям Перелик (2 191 м). Територията на общината се отличава със силно разчленен среднопланински и високопланински релеф. Средната надморска височина е 1320 м. Тъй като Родопите са най-старият планински масив в страната, формите тук са по-меки в сравнение с тези в други български планини.
 

Община Смолян е разположена в най-южните части на страната, в сърцето на Родопите, на територия от 879 км., 2, 67 % от която е заета от вековни иглолистни гори. Южната граница на общината съвпада изцяло с държавната граница с Република Гърция. На запад, север и изток община Смолян граничи с пет от десетте съставни общини на област Смолян – Девин, Чепеларе, Рудозем, Мадан и Баните.
Смолян отстои на 250 км от столицата София и на 100 км от втория по големина град в страната – Пловдив. Пътуването с автобус от София до Смолян отнема 4.5 часа, а с личен автомобил – около 3.5 часа. До тук има редовни автобусни връзки от София, Пловдив и Кърджали.
Всички села в община Смолян са обезпечени с редовни автобусни връзки с общинския център. Информация за тях може да се получи в една от двете автогари в града – в кв. Смолян и кв. Устово.
Само на 55 км. от Смолян се намира ГКПП Златоград – Термес – най-бързата връзка с Ксанти и северното егейско крайбрежие. Предстои отварянето и на още един пункт в близко бъдеще – ГКПП Елидже, който ще свързва Рудозем и Ксанти.