> Начало > Туризъм > Община Смолян > Защо да изберем община Смолян?

Защо да изберем община Смолян?

 

Районът на Родопите в пределите на община Смолян е интересен и разнообразен. Тук има за всекиго по нещо. Сгушила вековни смърчови гори, огледни поляни и множество водопади, Родопа предлага разнообразни възможности за туризъм.
Измежду планинските гънки са накацали селцата от общината, които очакват да бъдат открити.
 

 

 

 

 

 

За любителите на пешеходния туризъм община Смолян предлага повече от 20 маркирани туристически екомаршрута и екопътеки – както по-леки излети в планината, така и по-динамични и предизвикателни преходи на територията на цялата община.
Възможностите за пешеходен туризъм са целогодишни. Дори и през снежните зимни дни пешеходният туризъм със снегоходки може да се превърне в запомнящо се изживяване.
През пролетта, лятото и есента в тази магнетична част на Родопите има възможности за практикуването и на велотуризъм.

През територията на общината преминават отсечки от три големи велосипедни маршрута – По пътя на Желязната завеса; Трансродопския веломаршрут, както и „Пътя на Султана“ – велосипеден и пешеходен маршрут, свързващ Виена и Истанбул. 
Освен тези грандиозни преходи около Смолян и селцата има множество маркирани локални велосипедни маршрути и горски пътища, които са не по-малко очарователни.
 

Освен тези грандиозни преходи около Смолян и селцата има множество маркирани локални велосипедни маршрути и горски пътища, които са не по-малко очарователни.
Любителите на природата има какво да открият в община Смолян. Птици, диви животни, защитени ендемитни и реликтни растителни видове – всичко това може да се наблюдава в Родопите. Възможностите за фотолов са значителни. Само на петнадесет минути от град Смолян се намират два резервата – Сосковчето и Амзово. Сосковчето е дом на диви кози и кафява мечка, а обект на опазване в Амзово е защитеният вид блатен плаун. В зависимост от сезона туристите могат да наблюдават силивряк, мурсалски чай, орхидеи и родопски крем. 

                     Родопски крем                              Село Широка Лъка

Ако предпочитате културно-познавателния туризъм, община Смолян има какво да покаже на своите гости. Широка лъка е обявено за архитектурен резерват през далечната 1965 г. Атмосферата тук ще ви върне в миналото. В селото е роден Екзарх Стефан – духовен водач и спасител на българските евреи. В една от най-емблематичните сгради – Згуровския конак, е обособена богата музейна сбирка. В Широка лъка е построена и една от първите църкви – „Успение Богородично“, 1834 г

В последните години община Смолян може да се похвали с успешно реставрираните три средновековни крепости – Калето край Смолян, Калето над с. Кошница и Момчилова крепост край с. Градът. Освен историята и красивите гледки, още едно нещо привлича туристите тук – аудио-визуалният спектакъл, който се прожектира на открито на върха на Момчилова крепост. Филмът за живота и подвизите на Момчил Юнак, в съчетание със светлинните и димни ефекти, е нещо, което си струва да се види. Прожекциите са през пролетно – летния сезон, като за допълнителна информация може да се отнесете към туристическия информационен център в Смолян.

Аудио-визуален спектакъл на Момчилова крепост

 

Музеите, музейните сбирки, църквите, параклисите, манастирите и паметниците в община Смолян – всички те са огромен ресурс за развитието на културно – познавателния туризъм, за които ще стане дума в следващите редове на Пътеводителя.
Не на последно място – община Смолян може да се похвали и с богатия си културен календар. Празниците, фестивалите, съборите и музикалните събития се организират целогодишно, като летните месеци са най-богати откъм прояви.
Почти всички села в общината имат своя празник – събор, на който се събират родовете от близо и далеч.
Сред най-значимите културни прояви са: Роженския събор, Гайдарското надсвирване в с. Гела, Празника на Смолян, Кукерския фестивал Песпонеделник в Широка лъка, Честванията по повод Освобождението на Родoпите и др.

 


 

Хайдушки поляни, с. Момчиловци