ТУРЦИЯ - ОБЩИНА ЯЛОВА

 

ТУРЦИЯ - ОБЩИНА ЯЛОВА

ДОГОВОР ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО ОТ 2010 ГОДИНА

 

Население: 121 479
Площ: 166,85 км2

 

Ялова се намира в северозападна Турция, в близост до източния бряг на Мраморно море. Първото заселване в региона е датирано около 3000та година Пр. Хр. Ялова разполага с много туристически атракции, като „Домът на Ататюрк в Ялова“, използван от Ататюрк по време на неговите посещения в града. В Ялова има и много други културни и природни забележителности. Градът е известен със своите горещи извори в район Термал, носещ името си от гръцката дума за „топъл“.

Области на сътрудничество:
Осъществяване на връзки между гражданите и институциите на двете общини; Изграждане на сътрудничество с цел опознаване, възприемане и съхраняване на националните и културни ценности на двете общности; Подпомагане на изграждането на междуинституционални връзки, основаващи се на взаимно уважение и почит; Подпомагане на евроинтеграцията, опознаване и прилагане на европейските норми и сътрудничество за формиране на административен капацитет.

Въпреки че сътрудничеството между Ялова и Смолян е формализирано от скоро, добрите отношения между двете общини се развиват с бързи темпове. Поддържа се постоянна комуникация и срещи.
Танцов състав от турския град участва във фолклорната част на „Родопи фест” през Юни 2013 г. От своя страна през Юли 2013 делегация от община Смолян бе на посещение в Ялова, когато се проведе туристическо изложение и 140-тия Балкански фолклорен фестивал с конкурсен характер „Златният карамфил”. По време на посещението танцовият състав на клуб „Хоро” при читалище „Орфееви гори“ взе участие в два фестивала.
През месец Ноември 2013 г. Община Смолян организира в Пампорово бизнес форум, в който участваха 30 представители от стопанските камари и предприемачи от общините Смолян и Ялова.