ЕСТОНИЯ, ГРАД ВЪРУ

 

ЕСТОНИЯ, ГРАД ВЪРУ

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПОБРАТИМЯВАНЕ ОТ 2006 ГОДИНА

 

Население: 12 667
Територия: 13.24 km2


Въру е град и община в югоизточната част на Естония. Градът, разположен на брега на красивото езеро Тамула, е основан на 21. Август 1784 г. Уникалността на града се изразява в неговата проста, четириъгълно пресичаща система от улици. Археологически находки в близост до града подсказват, че корените на ранните селища в близките околности датират от хиляди години.
Въру е известен с архитектурата на дървените жилища, красивото езерно крайбрежие, уникалният диалект и спортните центрове. Предпочитана дестинация сред любители на природата и спорта.

Области на сътрудничество:
Осъществяване на връзки между гражданите и институциите на двата народа; Изграждане на сътрудничество с цел опознаване, възприемане и съхраняване на националните и културни ценности на двете общности; Подпомагане на изграждането на човешки и институционални връзки, основаващи се на взаимно уважение и почит; Подпомагане на евроинтеграцията, опознаване и прилагане на европейските норми.

Въпреки голямото разстояние между Въру и Смолян, двата града си сътрудничат активно, поддържайки редовни контакти и добро приятелство.
Въру беше партньор на Община Смолян по проект „Споделено за историята“. По този повод делегация от естонския град участва в празненствата по случай 100-годишнината от Освобождението на Родопите през октомври 2012 г.
Зам.- кметът Марин Захариев и секретарят на общината Момчил Николов посетиха побратимения естонски град Въру, по- случай 230 години от създаването му. Визитата се осъществи през Август 2014 г. след покана от кмета на града Анти Алас.