ГЪРЦИЯ - ОБЩИНА КСАНТИ

 

ГЪРЦИЯ - ОБЩИНА КСАНТИ


СПОРАЗУМЕНИЕ ОТ 1995 ГОДИНА

 

Население: 62 000
Територия: 153.1 km2

 

Град Ксанти се намира в северната част на Република Гърция, в полите на Родопите и в началото на долина, която на юг стига до Егейско море.

Ксанти е една от 7-те общини в едноименната префектура. Градът е търговски и духовен център на региона, като една от основните му характеристики е мултикултурният му облик. Известен с производството на тютюн, характерната си архитектура и културни прояви.


Области на сътрудничество:
Осъществяване на връзки между гражданите и институциите на двата народа; Изграждане на сътрудничество с цел опознаване, възприемане и съхраняване на националните и културни ценности на двете общности; Подпомагане на изграждането на човешки и институционални връзки, основаващи се на взаимно уважение и почит; Подпомагане на евроинтеграцията, опознаване и прилагане на европейските норми.
Двете общини си сътрудничат активно по различни проекти. Регулярно се разменят посещения, организират се срещи и форуми между гражданите.
Община Ксанти беше партньор на Община Смолян по проект „Споделено за историята“. По този повод делегация от Ксанти участва в празненствата по случай 100-годишнината от Освобождението на Родопите през октомври 2012 г.