> Начало > Населени места > СОКОЛОВЦИ

СОКОЛОВЦИ

 

 

На юг от Роженския проход в долината на р. Бяла по пътя Смолян – Пловдив е разположено с. Соколовци на надморска височина – 1016 м. Намира се на 10 км от град Смолян.

Соколовци, разположено по поречието на р. Бяла

Селото е с многовековна история. Смята се, че е създадено през 17 век по време на първата масова вълна на помохамеданчаване от бегълци от Източните и Западните Родопи, Македония и Беломорска Тракия и се е наричало Руеново, по-късно Долно Дерекьой. През 1934 г. по предложение на Васил Дечов селото се именува Соколовци предвид факта, че първият заселник е бил Стоян Шахона, а на турски език шахин означава сокол.
Интересна със своята архитектура и стенописи е построената през 1836 г. църква „Св. Петър и Павел”, една от 8-те църкви, построени в Смолянско със специален турски ферман.

Църквата „Св. Петър и Павел”


По времето на Руско-турската война селото е разграбено и частично опожарено от разбитата армия на Сюлейман паша. Териториите на юг от Рожен остават в пределите на Османската империя още цели 34 години, а имотите на населението - в Източна Румелия. Границата се е отваряла само 2 дена в годината, за да се видят роднините от двете страни на границата. Запазени са и до днес погранични следи и такива от турска митница. Тези ежегодни срещи на родовете, на които са звучали родопски песни и гайди, са в основата на съвременния Общонационален фолклорен Роженски събор.
На връх Сакарка има останки от манастир.
На 1,5 км. от селото е карстовия извор Хубча и 2 римски моста.
Традиционния празник на селото се провежда на Петровден – 29 юни.

Петровден в Соколовци

Гайдарски състав, в който една част от изпълнителите са от с. Соколовци, са неизменна част от празника на селото. Величествена скала над селото е наречена Гайдарския камък.

Гайдарският състав                         Известният Гайдарски камък
Добре дошли в Соколовци!