СМИЛЯН

 

 Село Смилян е едно от най-древните селища в Средните Родопи и най-голямото населено място в община Смолян. Намира се на 15 км югоизточно от областния и общински център гр.Смолян. Разположено е живописно на двата бряга на река Арда в южните склонове на Кайнадинския рид на 820-850 м надморска височина.

 

Изглед от село Смилян

Името на с. Смилян идва от създателите му – славянските племена смолени и е било Смолен. Смолените са славянско племе населявали Средните и Западни Родопи, които най-вероятно са се заселили през VII – VIII век. При управлението на цар Симеон Велики смолените окончателно станали част от българската народност.
В околностите на селото са намерени археологически находки от времето на траките.
По време на османското владичество Смилян е административно средище на Ахъчелебийската каазà. До помохамеданчването в селото се е намирала Смоленската епископия. В центъра на селото се намира източноправославния храм „Св. Спас”, а в околностите могат да се видят множество руини на църкви, параклиси и оброчища.
За превратната история на село Смилян напомня запазената и до днес Часовникова кула – единствената каменна кула на територията на община Смолян, построена през 1973-1976 г. Първоначално е използвана като стражева и наблюдателна кула. След посещението на селото от тогавашния министър – председател Андрей Ляпчев, който подарява австрийски часовников механизъм и монтирането му на върха на възстановената кула, тя вече е Часовниковата. Пред кулата се намира паметникът на Висарион Смоленски – духовен водач на местното население, убит жестоко от поробителите.


Часовниковата кула и Паметникът на Висарион Смоленски

През последните десетилетия селото придобива популярност с отглеждания по Горното течение на р. Арда Смилянски фасул. За тази специфична поминъчна традиция на селото посетителите могат да научат в Етнографската сбирка ,,Смилянски фасул и родопски терлици”, намираща се в читалище ,,Асен Златаров - 1927”. Експозицията включва пано от Смилянски фасул, с което хората от селото искат да кандидатстват за рекордите на Гинес. Всеки гост тук може да се включи като постави своята половинка от фасулено зърно.

 

Конкурс за паноТук е представена и друга традиция запазила се и до днес - изработването и везането на родопски терлици, които са неизменна част от родопската носия.

Родопски терлици и кулинарна изложба

Само в Смилян може да се опитат висококачествени жълти сирена, произведени по швейцарска технология, както и млечни продукти, произведени по стари технологии – като мяхово сирене, млечен пастет, пълномаслена извара. Наред със запазване на традициите в производството, мандра „Родопа милк”- Смилян е водеща в създаването на нови продукти като сиренето за мазане и млечният продукт „Столетник”.
Районът на Горното поречие на река Арда се утвърждава като привлекателна дестинация за пешеходен туризъм, посещение на благоустроени и неблагоустроени пещери.
Село Смилян е отправна точка за над 12 пешеходни планински маршрута, обозначени с подходяща маркировка и изградени места и съоръжения за отдих. През летните жеги привлекателно място за туристите е местност Каменотрошачката, разположена край река Арда с изградени беседки, места за палене на огън и приготвяне на барбекю, в това число съоръжения за най-малките туристи. Селото разполага с 3 хотела и 20 къщи за гости с капацитет 200 легла.
През последната събота на м. юни 2013 г. се постави началото на Фолклорния събор „Изворен глас”, на който домакин е с. Смилян и се провежда в две части: конкурс за автентичен певчески фолклор и народни обичаи от Родопския регион и конкурс по надиграване на фолклорни танцови състави и формации на национално ниво. Съборът е кулминацията на проявите в рамките на Фестивала на дивите цветя в Родопите, провеждащ се през последната десетдневка на м. юни и обхваща многообразни прояви – ателиета, турове, курсове, концерти в селищата: Горна Арда, Арда, Могилица, Кошница, Сивино, Могилица, Смилян, Смолян и Момчиловци.
В края на месец август в селото се организира голям събор „Бащино огнище”.
Празникът на Смилянския фасул, превърнал се в запазена марка на селото, се провежда всяка последна събота на м. ноември. През 2013 г. стартира Планинското бягане „Смилянски фасул“ като една от празничните прояви.

В разгара на празника

 

Гербът на село Смилян
 


Посетителският информационен център (ПИЦ) е част от мрежата на туристически информационни центрове на Община Смолян. Центърът предоставя информация за туристически обекти, събития, места за настаняване и подслон и туристически атракции в района на Горното поречие на р. Арда и община Смолян.

За контакти с ПИЦ:
с. Смилян, ул. „Бреза” 17 (в сградата на НЧ „Проф. Ас. Златаров – 1927 г.” )
ел. поща: [email protected], Фейсбук: www.facebook.com/smilyanbio