СЕЛИЩЕ

 

Село Селище е малко китно родопско селце с прекрасен пейзаж и красива природа през всеки сезон от годината. Слънчев склон с надморската височина е 1000 м. е приютил над 50 къщи, разположени от двете страни на главната улица в продължение на около 2 км.
Селото отстои на 20 км от град Смолян и на 7 км от село Търън, с което се свързва и възникването на самото населено място.Част от Селище                                Ратайска махала

Съгласно преданието, селото е възникнало преди около 200 години, когато в Търън е върлувала чума. Първият заселник е бил от рода Ратайски, чиито потомци днес населяват най-старата махала в селото – Ратайската.
Друго предание е свързано с местността Чорквище, разположена над самото село. Предполага се, че преди помохамеданчването тук е имало църква, която е обслужвала Селище, Требище и Ухловица (сега Еленска).
На 4 км разстояние от Селище се намира историческата средновековна Момчилова крепост.
На 400м от селото се намира пещера Сърмушика, която все още не е проучена.
Над селото се намира връх Янковица, където при разкопки от иманяри са открити основи на църква. По предание на възрастни хора, тук преди около 100 години е имало църква, която е обслужвала всички населени места около върха. В подножието на върха е построена чешма „Гьоргева вода” с навес и подслон за почивка.

Поглед към вр. Янковица
 


В местността Метлие интерес представлява каменната пирамида, която е с тесен отвор и местните хора казват, че през нея не може да мине човек, който е с грехове и затова я наричат „Камъка на греха”.
Празникът на селото се отбелязва в края на месец май или началото на месец юни.