БОСТИНА

 

Бостина се намира на 5 км от общинския център гр. Смолян. Селото е разположено на двата бряга на Бяла река на 800 м надморска височина и се пресича от главен път Смолян – Пловдив (през Рожен).Село Бостина

Селцето Бостина възниква през 1520 година. Първите му заселници са преселените от Македония братя Босю, Михо и Калчо и сестра им Тина. Наименованията на днешната Миховска махала и на селото Бостина (Босю и Тина) са паметната диря на своите основатели.
През 1840 г. е била построена църквата „Св. Петър и Павел”, а малко по-късно към нея било пристроено и килийно училище.


Църквата „Св. Петър и Павел”

За будния дух на бостинци свидетелстват документи и разкази за откриването през 1865 г. на първото училище в Бостина, което се е помещавало в къщата на Гого Милев - църковен и училищен настоятел. Един от видните учители в първоначалното училище „Кирил и Методий“ е Георги Стойков Кацаров, който въвежда Рибния буквар на д-р Петър Берон и внася светски елементи в образованието.
Характерен поминък на населението е дъщарството и тепавичарството с действащи дъщи – 2 и 1 дарак.
В началото на селото е запазен римски мост, който се използва е днес.
На около 15 км от селото се намира курортния комплекс Пампорово и Националната обсерватория на вр. Рожен.
В селото действа Център за изкуства „За Родопите”, който със спектакъла си „Делта” е гостувал с 10 представления в Меката на Световния експериментален театър - историческия „Ла МаМа” в Ню Йорк, както и с още 7 представления в други два града на САЩ.
Фондация „За Родопите” е сред организаторите на Международния театрален фестивал „Забранено за възрастни“.
Традиционният празник на селото е Петровден.
На 1,5 км преди село Бостина се намира Паметника на парашутистите, загинали във Втората световна война.


Дъга над Бостина

В село Бостина са родени гайдарите: Петър Янев – съпровождащ песните на Валя Балканска, Стою Чонгаров, Стефан Янев, Иван Марковски, Георги Касабаджаков и Никола Марковски.