АРДА

 

 

Село Арда е разположено в малка, но живописна долина в горното течение на река Арда, надморска височина – 1046 м.


Долината на р. Арда

Арда е административен център на кметство, което включва следните съставни населени места: с. Алиговска, с. Гоздевица, с. Гудевица и с. Речани. Отстои на 32 км южно от гр. Смолян.

                 
Изглед от селото       Училището, кметството и читалището

Трудно може да се издири откъде идва наименованието на селото. Най-старото сведение е от втората половина на 17 в. когато то се е наричало „Арда-башъ”, което означава „глава”, свързано с началото на река Арда. Преданието говори, че в миналото е било курортно селище на знатни люде от Беломориeто. От тук са минавали два основни пътя – към Беломорието и Чечките села.
До 1947 г. в селото е имало действаща митница.
За историческото развитие на селото напомнят:
o тракийско светилище в местността Расилца – на не по-малко от 2500 години;
o двете църкви са построени през 882 г.;
o уникална карта на Балканите, съхранявана в църквата „Св. Никола”.
За величествения планински връх Ком извисил снага близо до Арда, се разказват много легенди и предания. На върха е открито древно светилище. Няма човек който е изкачил върха, и да не е изразил категорично мнение, че мястото е заредено с особена енергия.


Поглед към връх Ком

В последните години се активно се развива селския туризъм. На разположение на туристите са 3 частни хотела и 6 къщи за почивка.
Шест туристически маршрути водят към извора на река Арда, връх Ком, извор Лъджата край с. Буката и тракийско светилище в местността Расилца. През цялата година на туристите се предлагат прекрасни възможности за вело- или конен туризъм, ски влек и др.. Една от атракциите е преминаването по въжения парк „Градината на Тарзан”. На една от скалите до църквата се практикува скално катерене.
През месец март се чества Тодоровден, а май е месеца на юбилярите и празника „Предой”. Традиционният празник на Арда и арденските родове и Българо-Гръцкия събор се провеждат през м. август.

В Арда са родени:
1. Проф. Асен Николов Василев (1909 - 1987г.) израства в семейството на учители. Завършва резба и моделиране н Художествената академия в София. Под негово ръководство се създава катедра „Резба” .Избран е за професор и декан на факултета по приложни изкуства. През 1962 г. е удостоен с почетната награда „Златни ръце”. За него проф. Михаил Карапаунов пише, че творбите на длетото му са „като родопска песен и звън на чанове”.
Негово дело са дърворезбарски творби за много ритуални зали в Арда и страната. Негови творби има в резиденция „Бояна”, в музеите в Москва, Делхи, Техеран и др.


Ритуалната зала                                 Таванът на Ритуална зала

2. Контраадмирал Дичо Стефанов Узунов е роден на 1.06.1921 г. в
с. Арда. Дългогодишен морски офицер и началник на Военоморското училище „Никола Йонков Вапцаров” гр. Варна. Учредител е на клуб „Родопи” към Съюза на Тракийските дружества в България.

През 1991 г. е изработен герб на селото от проф. Димитър Серезлиев. От 2013 г. Арда си има и знаме.

 

                                  Герб                              Знаме

Повече информация за туристически маршрути, къщи за настаняване, атракции и др. можете да получите на: [email protected]