> Начало > Новини > В Художествената галерия бе открита уникалната експозиция с шедьоври на Пловдивската бохема

В Художествената галерия бе открита уникалната експозиция с шедьоври на Пловдивската бохема

25.07.2020

Тази вечер в Художествената галерия в Смолян беше открита изложба с шедьоври на петимата пловдивски бохеми. Великолепните творби на Георги Божилов, Енчо Пиронков, Йоан Левиев, Христо Стефанов и Димитър Киров зарадваха ценителите на изобразителното изкуство. Директорът на галерията Иван Пеев откри изложбата и благодари на нейния куратор Петър Пиронков. Известният живописец, който твори и в Смолян, за трета поредна година представя експозиции с уникални творби от проекта му „Летни изложби в Смолян“. Пиронков благодари на всички, които са дошли на изложбата, както и на Иван Пеев, помогнал за организацията й. Зам.-областният управител Адриан Петров поздрави присъстващите и представи петорката на пловдивската бохема.
В експозицията са включени над 40 маслени творби и акварели на големите художници. Сред произведенията на творците, оставили дълбока следа в българската култура, са както монументални платна, така и малки шедьоври. Обхванати са всички периоди от тяхното богато творчество.
Изложбата е на високо художествено ниво, отличава се с голямо разнообразие и е без комерсиална цел, посочи Петър Пиронков
За това, че тази уникална експозиция е едно духовно преживяване за Смолян и Родопите се убедиха всички, които присъстваха на откриването й.
Изложбата може да се разгледа до края на месец септември т.г.

Пресцентър на община Смолян