> Начало > Новини > В Смолянска община е създадена необходимата организация за отварянето на детските градини от 1 юни

В Смолянска община е създадена необходимата организация за отварянето на детските градини от 1 юни

26.05.2020

Втора среща се проведе днес в община Смолян по повод готовността за отварянето на детските градини от 1 юни т.г. В нея участваха секретарят Момчил Николов и директорките на детските градини. Ръководителите на детските заведения споделиха, че са създали вече необходимата организация по осигуряването на строгите противоепидемични мерки. Родителите трябва да знаят, че приемът ще става от 7,30 ч. до 8,30 ч., а децата ще се прибират  от 16,30 ч. до 17,30 ч. За удобство при приема на малчуганите ще се отварят всички входове на сградите. На видно място ще бъдат изписани препаратите за дезинфекция и родителите ще могат да се информират за тях. Проведени са и дистанционни родителски срещи на които майките и татковците са уведомени за мерките и съдържанието на декларацията, която трябва да подписват.
Подновяването на посещението на детската градина или ясла може да стане само по желание на родителите и с изричното условие, че са запознати и декларират, че ще спазват новите правила на работа, за което ще подписват и съответната декларация по образец. В тази връзка отговорността за решението за посещаване на детската градина остава изцяло за родителите. Община Смолян е обработила в града тревните площи и площадките в детските заведения срещу кърлежи и бълхи. До дни тази дейност ще бъде извършена и в селата.
По указания на РУО-Смолян в групите трябва да има максимум 16 деца. Ако са повече трябва да се обособят отделни пространства.
Проведената анкета сред родителите на 1230 деца, посещаващи градини и ясли в Смолянска община показва, че 57% от тях са изразили желание да пуснат децата си в детските заведения. По този показател нашата община е на първо място в областта по желаещи родители да пуснат малчуганите в градините.

Пресцентър на община Смолян